Sarah Sjöström: Ik sleutel nog steeds aan de borstcrawl

Sarah Sjöström viert haar overwinning op de 50 meter vlinderslag tijdens de World Cup in Eindhoven. Beeld Getty Images
Sarah Sjöström viert haar overwinning op de 50 meter vlinderslag tijdens de World Cup in Eindhoven.Beeld Getty Images

Olympisch kampioene Sarah Sjöström neemt geen genoegen met haar wereldrecords.

Eline van Suchtelen

De mensen die erbij waren, kunnen het zich nog goed herinneren. Tien jaar geleden stapte ene Sarah Sjöström op het startblok tijdens de Europese kampioenschappen in Eindhoven. Pas 14 jaar oud, nog nooit op een groot internationaal toernooi geweest. Niemand kende haar. Alle ogen waren gericht op Inge Dekker, die haar Europese titel op de 100 meter vlinder wilde prolongeren.

Dekker had in de finale geen rekening gehouden met dat Zweedse meisje, een kind haast nog. Sjöström tikte op de 100 vlinder brutaal als eerste aan, waarna het hele bad stilviel. Het was het visitekaartje van een van de beste sprintsters van deze tijd.

Tien jaar later is Sjöström olympisch kampioene, zevenvoudig wereldkampioene, dertienvoudig Europees kampioene (lange baan) en houdster van zes wereldrecords. Sjöström herinnert zich die ene dag nog goed. "Ik had hele hoge verwachtingen", vertelt ze tijdens de World Cup in hetzelfde bad waar ze in 2008 haar eerste Europese titel pakte. "Ik was pas 14 jaar oud, maar kwam hier om me voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Daar moest ik de finale voor halen. Dat lukte, daarna won ik hem ook nog."

Ze liet het allemaal maar over zich heenkomen. "Het was voor mij een grote schok, maar voor de mensen om mij heen was die nog veel groter. Ik begreep niet wat het betekende om hier op deze manier te winnen. Nu begrijp ik dat veel beter, ik weet wat voor werk achter al dat winnen zit."

'Ups en downs'

Ranomi Kromowidjojo kan zich die dag ook nog goed voor de geest halen. "Inge Dekker werd ineens door een klein meisje verslagen. Kleine Sarah. Ik kende haar nog niet. Niemand kende haar. De jaren erna eigenlijk ook nog niet echt, want ze heeft veel ups en downs gehad. Sinds 2014, 2015 gaat ze heel goed. Ik kan me van de laatste jaren geen slechte race van haar herinneren."

Eindhoven bleef een speciale plek voor Sjöström. Ze kwam er bijna elk jaar voor de Swim Cup en is ook altijd van de partij tijdens de wedstrijden in het wereldbekercircuit. Afgelopen weekeinde moest de Zweedse alleen op de 50 meter vrij genoegen nemen met zilver. Kromowidjojo won goud. De rest was voor haar rivaal uit Zweden.

Vorig jaar zette ze weer zo'n race neer die de wereld over ging. Op de 200 meter vrij, voor haar een 'bijnummer', zwom ze vanuit het niets tijdens de World Cup in het korte bad naar een wereldrecord in 1.50.43. "Ik heb veel wereldrecords gebroken, maar dat was zeker de meest onverwachte. Ik trainde niet eens voor de 200. Mijn focus lag op de 50 en 100 vrij. Ik was gewoon heel ontspannen. Soms moet je jezelf een beetje verrassen."

Perfecte techniek

Er ging minder aandacht naar het lange werk, omdat Sjöström op jacht was naar het wereldrecord op de 100 vrij. Vorig jaar dook ze in Boedapest op de WK als eerste vrouw ooit onder de 52 seconden met een wereldtijd van 51,71.

En dat terwijl Sjöström, die zich in haar jongere jaren voornamelijk concentreerde op de vlinderslag, zegt nog niet eens de perfecte techniek gevonden te hebben. Na de Olympische Spelen van Rio in 2016, waar ze goud won op de 100 vlinder, zette ze een punt achter de samenwerking met haar jeugdcoach Carl Jenner.

Met haar nieuwe coach Johan Wallberg, de man van voormalig zwemster Therese Alshammer, werkt ze sindsdien aan een masterplan om haar borstcrawl te perfectioneren. Ze wisselde zwemuren in voor hard werken in het krachthonk en nam haar techniek onder de loep.

Verwarrend

Met de wereldrecords op de langebaan op de 50 en 100 vrij zou je zeggen dat het met haar techniek op dat onderdeel wel snor zit. Maar Sjöström ziet nog veel verbeterpunten. "Ik ben nog steeds aan het sleutelen. Soms haal ik mijn armen wat meer gestrekt over het water, soms juist meer gebogen. Soms de ene arm meer gestrekt en de ander meer gebogen. Ik vind het erg verwarrend, die borstcrawl."

Dat belooft wat, want Sjöstrom is nog lang niet uitgezwommen. "Ik ben heel blij met wat ik heb gedaan, dus ik zal niet teleurgesteld zijn als ik niet meer vooruit ga. Maar ik vind het leven als atleet nog steeds leuk. Ik geniet van het werken aan beter worden."

Lees ook:

De snelste zwemster op aarde haatte als kind het zwembad

Vorig jaar dook Sarah Sjöström als eerste vrouw onder de 52 seconden dook op de 100 meter vrij. Maar dat kreeg ze niet cadeau.

Wordt ooit de vraag gesteld of een man wel geschikt is om vrouwen te coachen?

In Amerika is er ophef. Dat is er wel vaker natuurlijk, maar deze ophef heeft de Nederlandse sportkolommen nog niet bereikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden