Sarah-Mie Luyckx

Lieve Saar, ik mis je nu al een jaar, en nu ga je helemaal weg, stom zeg! Wat bleef was een blaadje groen, van plastic nota bene. Wanneer gaan we nou eindelijk die koffie eens doen, of ben je stiekem al verdwenen? Het blijft hier dus erg stil op zaal, ik baal, het wordt hier zooooo saaisaaizaaizaaiiizzzzzzzzz......

Andrea Bosman

Je stelde namens de lezer de vragen die de doorgewinterde collega’s op de economieredactie soms over het hoofd zagen. Je wist overbekende waarheden – commotion is promotion – met je karakteristieke timbre nieuw leven in te blazen. Door jou weten we waar Sting en Madonna hun tapijten kopen en of de zonnebril dit jaar groot of juist klein moet zijn. En bovenal was je een verschijning en persoonlijkheid die je heel graag in de buurt wilt hebben. Een goede reis, Saar, en hopelijk tot ziens.

Saar, ’de koningin van de retail’ noemde Han Koch je ooit! Kwam natuurlijk ook door je modieuze kleren, waar ik soms wel een beetje jaloers op was. In ieder geval was je ook de koningin van De Gids, waar je je ziel en zaligheid inlegde. Die paste helemaal bij je, misschien zelfs iets té goed. We zullen je verhalen, je hartelijkheid en down to earth- observaties missen. Geniet van je wereldreis!

Alleen in full color.

En nooit een halve mening.

Even naar de Albert Heijn, en hop, vijf nieuwe stukken. Even lunchen, en hop, vijf nieuwe rubrieken.

En dan al die fantastische feesten. Houdt een mens in leven!

Sommige collega’s worden er misschien zenuwachtig van, maar ik vond het wel makkelijk dat ik aan jou even kon vragen of de kleren die ik ’s ochtends had aangeschoten een beetje combineerden. Maar belangrijker dan je kledingsmaak, was je enthousiasme voor leuke, vrolijke, nuttige verhalen. Daar heb je Trouw jarenlang enorm mee verrijkt.

Veel plezier tijdens jullie wereldreis. Saar, jouw carrière bij Trouw heeft pieken en dalen gekend. We zaten af en toe in elkaars vaarwater, maar dat vatte je altijd sportief op. We deelden een gezonde belangstelling voor de lichtere actualiteit en je kende je showbizz- en modeklassiekers. Ik ga je missen, alleen al omdat werkelijk niemand anders op deze redactie vol overtuiging kan schrijven over ’de dodelijke stiletto’s van de hogepriester van de hoge hak, Manolo Blahník.’ En wat te denken van deze typering van modekoningin Donatella Versace: ’Ze draagt al 25 jaar dezelfde loodzware oogmake-up, is onbehoorlijk zonnebankbruin, hetgeen flink contrasteert met de helblonde steile haren die heel veel waterstofperoxide en strijkbeurten moeten incasseren. Dit alles onder het mom van: Puur natuur is meer iets voor groenten.

Gekke, sprankelende, creatieve, hippe, elegante, lieve Sarah-Mie. Zij was als de leaves, de groene blaadjes met magneet die ze ons als afscheidscadeau gaf: ze fleurde de grijze Init-kantoortuin enorm op.

Met coole schoenen, de laatste showbizznieuwtjes, een over the top creatie voor het feest, een lichte touch waarachter diepgang en empathie schuilgaan. Ze was een van mijn leukste collega's, en toevallig ook een bijna-buurvrouw in Utrecht.

Nu zie ik bijna elke ochtend de borden ’Te koop’ op haar huis hangen. Saar gaat op reis, ze gaat de wereld buiten opfleuren. Gelijk heeft ze, maar ik zal haar missen in Init en Utrecht.

Lieve Saar, hoe moet dat nu met de Special Design-collecties van H & M? Ik hoop dat je op je wereldreis allemaal mooie, nieuwe ideeën op doet.

We hebben veel samen meegemaakt, ups en downs in de sociale economie en het team van de economieredactie. Het was fijn een collega naast ons te hebben die verder keek dan het werk en oog had voor de mens achter de journalist. Iemand ook die Han durfde aan te spreken op zijn witte sokken en Guido opzocht in zijn allermoeilijkste momenten. Die zorgde voor Wellness op de redactie in de brede zin. Voor mij was het hoogtepunt het jodelconcours op de Jaap Eden-ijsbaan. Zij aan zij met een jodelkampioene steeg de Edelweiss, Sauerkraut, lila Milkakoe en Schnapps uit onze kelen. Je bent misschien uit het oog, maar niet uit ons hart. Heerlijk dat je met Rutger gaat rondreizen.

Sommige collega’s worden er misschien zenuwachtig van, maar ik vond het wel makkelijk dat ik aan jou even kon vragen of de kleren die ik ’s ochtends had aangeschoten een beetje combineerden. Maar belangrijker dan je kledingsmaak, was je enthousiasme voor leuke, vrolijke, nuttige verhalen. Daar heb je Trouw jarenlang enorm mee verrijkt. Veel plezier tijdens jullie wereldreis.

De eerste keer dat ik je aan de telefoon had schreef ik je naam op. Toen dacht ik nog dat het Saramis was. Jij was toen freelancer en heel enthousiast en je legde uit dat jouw naam in je familie al langer voorkwam.

Later mocht ik wel eens jullie auto lenen, een oud barrel, maar met een motor als een zonnetje.

Toen ik je veel langer kende, nodigde je me uit voor dat fantastische etentje met alle medewerkers van de Gids. Wat had je dat goed bedacht en georganiseerd.

Dank je voor je groene blaadjes.

Op de School voor de Journalistiek viel mijn mond open toen ik een dame voorbij zag flaneren – ja, een dame – met duizelingwekkend hoge hakken, een witte blouse met froezelkraag en meer gouden kettingen om haar hals dan BA van het A-team. Let wel: we schrijven halverwege de jaren tachtig toen harembroeken en stoffen gympen het nog bijzonder goed deden onder het studentenvolk. Toen ze haar mond opendeed om een klaterende lach te laten horen, was ik om.

Ik zag dezelfde verwondering bij veel Trouw-collega’s toen ze de burelen aan de Wibautstraat op stormde. En ik zag hoe ook zij vielen voor haar openhartigheid, humor en warme belangstelling.

Ik mis je op de redactie. Al lang en nog langer. Maar ik weiger dit een afscheid te laten zijn.

Bedankt voor alle superfeesten die we samen beleefd hebben. Wat hebben we een lol gehad. Met Miez, Anita en Wimmi. Een sterrenteam! Die dagen zal ik nooit vergeten. Werken was ook een vet plezier met je.

Zal je vreselijk missen. Maar stoer van je dat je een wereldreis gaat maken samen met Rut!!!

We spreken elkaar lieverd!

De collega die eindelijk op de plek zat waar ze al haar talent en creativiteit kwijt kon. Alleen al dat geregel en gedoe. Dat brak je op. Ik hoopte dat je weer terug zou keren.

Je hebt voor de wereld gekozen. Ook mooi!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden