Sarah en Dara leggen het af tegen Barbie

CAROLIEN OMIDI

Een statement maken kan op verschillende manieren. Door bijvoorbeeld je kantoorbaan op te zeggen en een politieke carrière te starten in Cambodja. Of door eindelijk die fietstocht naar Tibet te maken als protestactie tegen de Chinese bezetting.

Voor wie dit allemaal wat te radicaal is, rest er gelukkig altijd nog het alternatief van het mode-statement. Een stuk makkelijker, terwijl ook dit indrukwekkend kan zijn.

Zo zou je een knalgele broek met rare figuurtjes erop aan kunnen trekken. Van Spongebob bijvoorbeeld. Of een tatoeage kunnen laten zetten. Vanzelfsprekend niet iets sentimenteels met een roosje of vlindertje. Nee, een tatoeage-met-betekenis. Eentje waarmee je een statement maakt, ook al zit die op een plek waar vrijwel niemand haar ziet.

Mits je niet in Iran woont natuurlijk. Want hier is het dragen van een Spongebob-broek of het tonen van een betekenisvolle tatoeage niet zonder risico. Neem nou Sosha Makani(29), de keeper van de populaire voetbalclub Persepolis uit Teheran. Die had blijkbaar ook even een momentje van: kom, ik trek eens een Spongebob-broek aan.

Deze op het eerste gezicht vrij onschuldig ogende actie kwam hem echter duur te staan. Een ethische raad, die toezicht houdt op de moraal van voetbalclubs, besloot de keeper voor zes maanden te schorsen.

Overigens is het niet de eerste keer dat Makani het verknalt bij de Iraanse autoriteiten. In januari moest hij even de gevangenis in omdat hij foto's van zichzelf met vrouwen zonder de verplichte hijab op sociale media had geplaatst.

De gevierde Iraanse actrice Taraneh Alidoesti koos daarentegen niet voor een Spongebob-outfit maar voor de tatoeage. Op een plek waar haast niemand die ziet en daar valt in Iran vrijwel het hele lichaam onder.

Taraneh had een teken van vrouwenmacht op haar linkeronderarm laten tatoeëren maar tijdens een persconferentie werd deze per ongeluk even zichtbaar. Gevolg: woedende conservatieven die riepen dat deze 'feministe' nooit meer op het witte doek mocht verschijnen.

Feministen zijn namelijk verdacht in Iran. Ze worden gezien als mannenhaatsters die tegen de islamitische ideologie ingaan, die zegt dat mannen en vrouwen wel gelijkwaardig zijn maar zeker niet gelijk. Toch zijn er in Iran juist veel islamitische feministes die hun rechten bevechten met de Koran in hun hand.

Maar of het nu gaat om feminisme of om Amerikaanse fantasiefiguren zoals Mickey Mouse, Barbie of Spongebob; ze zijn allemaal even impopulair bij de Iraanse autoriteiten. Ze worden gezien als symbolen van westerse verdorvenheid. De politie heeft al verschillende keren winkels die producten met deze figuurtjes verkopen, gesloten. Niettemin blijven Barbie, Mickey en Spongebob opduiken op dekbedhoezen, broodtrommels en T-shirts omdat de Iraniërs van ze zijn gecharmeerd.

Nationale islamitische alternatieven worden heus wel op de markt gebracht. Zo werden een aantal jaar geleden de poppen Sarah en Dara gelanceerd. Met hun Iraanse uiterlijk, een totaal gebrek aan verleidelijke vormen, een veilige witte permanente onderbroek op het onderlijf geschilderd en traditionele kleding-items zoals een gebedschador in de kast, moest het kinderlijke poppenduo de strijd aanbinden met de wellustige, glamoureuze Barbie. Een strijd die nauwelijks te winnen leek.

En inderdaad: ze sloegen niet echt aan, die Sarah en Dara. Als Makani nou eens een broek van hen aan zou trekken, dan mag hij vast weer snel het veld op.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden