Sara Netanyahoe ontslaat kindermeisje

Voor Israël is het nieuw. Privé-gebeurtenissen van een minister-president die breed worden uitgemeten in de pers. Premier Benjamin Netanyahoe en zijn derde vrouw, de 35-jarige Sara, roepen dat echter over zichzelf af, vinden vele Israëliërs.

BIJDRAGE: ANITA LOWENHARDT

De Netanyahoe's doen dat door hun 'Amerikaanse' wijze van optreden waarin 'Bibi' zijn vrouw en twee kinderen een prominente rol laat spelen. Sara wil dat ook graag, iets dat in Israël nogal ongebruikelijk is. Noodgedwongen deed zij dat in 1993 al eens, toen haar man op tv had toegegeven dat hij een buitenechtelijke relatie had en Sara verklaarde 'vierkant achter haar man te staan'.

Toch zal het Bibi en Sara Netanyahoe rauw op het dak zijn gevallen dat de ruzie tussen Sara en haar uit Zuid-Afrika afkomstige kindermeisje gisteren groot nieuws was. De 21-jarige Tanya Shaw kwam uitgebreid op de legerradio aan het woord met haar verhaal hoe een woedende Sara haar een 'moordenares' had genoemd, haar had ontslagen en op straat had gezet. En dat allemaal na een ruzie over een pan verbrande soep.

Volgens Tanya lijdt Sara aan smetvrees, liet zij haar voortdurend haar handen wassen en moest zoon Yair van vijf uren lang stil op een bank zitten vanwege een vuil kleed.

De Netanyahoe's weigeren op Tanya's versie van het verhaal te reageren, maar de perschef van de premier liet zich ontvallen dat Tanya Shaw was ontslagen omdat ze 'instabiel' en 'ietwat gestoord' was. “Als iemand instabiel is, is het Sara wel. En, als ik zo instabiel ben, zou zij mij dan zes maanden lang voor haar kinderen hebben laten zorgen?”, reageerde Tanya op die beschuldiging.

Volgens Tanya was zij met zoon Yahir in de tuin, toen Sara opeens begon te schreeuwen over een aanbrandende pan soep en het bijna veroorzaken van brand. De ruzie escaleerde toen Tanya zei dat ze vertrok. “Als je mijn kinderen verlaat, ben je een moordenares”, riep Sara.

Na nog wat geroep over en weer, beval Sara Tanya te vertrekken en toen zij dat niet meteen deed, riep ze de hulp in van een politieman die bij het huis op wacht stond. Toen die weigerde Tanya met geweld het huis uit te zetten, riep Sara leden van de Israëlische veiligheidsdienst te hulp die het wel deden.

Tanya huilen natuurlijk en toen zij Sara vroeg hoe dat dan moest met haar spullen en haar paspoort, zei deze dat ze haar kleren en andere bezittingen terug kon krijgen als ze 5000 shekel betaalde. Dat bedrag (zo'n 2000 gulden) was volgens Tanya contractueel overeengekomen voor het geval zij eerder dan overeengekomen weg zou gaan.

Haar paspoort kreeg Tanya van een bewaker terug. Haar andere bezittingen bleken later die dag over het hek naar buiten te zijn gegooid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden