Sara Lee haalt bezem door hele concern

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse Sara Lee, in Nederland bekend via dochter Sara Lee/DE, haalt de stofkam door het concern. Alle activiteiten, zowel in de Verenigde Staten als in Europa en Azië, worden onder de loep genomen. De concerndirectie wil de komende drie jaar tenminste drie miljard dollar besparen door activiteiten te verkopen en de kosten omlaag te brengen. Voor de werkgelegenheid in Nederland heeft de operatie voorlopig geen gevolgen.

“Wij zijn sterk in het vermarkten van merken, in verkoop, bijvoorbeeld van koffie. Maar we zijn we geen specialist in distributie. De komende zes à twaalf maanden lopen we alle activiteiten na, ook die in Europa en Azië. We bekijken de verschillende onderdelen op hun toegevoegde waarde en vragen ons af of we ze zelf optimaal kunnen runnen of dat zij beter draaien onder de hoede van een andere partij”, aldus bestuursvoorzitter Frank Meysman van Sara Lee/DE gisteren in een telefonische toelichting.

Het bespaarde kapitaal wil Sara Lee inzetten voor de versterking van zijn merken. Sara Lee/DE zet bekende merken als Sanex, Delial, Pickwick, Douwe Egberts, Kiwi, Vapona en Biotex op de markt. Ook wil Sara Lee voor een bedrag van 3 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen om de winst per aandeel te verhogen.

Meysman verwees als voorbeeld voor de aangekondigde operatie naar de verkoop van de distributie-activiteiten door Sara Lee/DE-dochter Kortman Intradal in Veenendaal. Die activiteiten zijn gekocht door Transport Centrale Gelderland (TCG).

Eventuele ingrepen in Nederland en elders in Europa leiden volgens Meysman niet tot ontslagen. “We doen het in Nederland sowieso op een zo sociaal mogelijke manier.” Mensen worden herplaatst en - indien aan de orde - geldt voor oudere werknemers een afvloeiingsregeling.

Voor het hele Sara Lee-concern leidt de ingreep tot een eenmalige last van 1,6 miljard dollar na belastingen in het op 1 juli 1997 begonnen boekjaar. Sara Lee/DE telt zo'n 22 000 werknemers, van wie 4600 in Nederland, en boekte over het afgelopen boekjaar een 14 procent hogere winst van 935 miljoen gulden op een omzet van 10,1 miljard. Moederconcern Sara Lee is goed voor een omzet van 19,7 miljard dollar (135 000 werknemers) en een nettowinst van 1 miljard dollar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden