Saploze zinnen en weinig drama in 'Different Cook'

Nergens een verrassende analyse, frisse blik of stiekem zicht op iets onvoorziens uit de krochten van Old Trafford

NANDO BOERS

Vooraf kon het nauwelijks beter. Louis van Gaal, de controversieelste trainer-coach van Nederland, begon in augustus 2014 aan een nieuw hoofdstuk in zijn imposante loopbaan.

Hij tekende een driejarig-contract bij Manchester United, één van grootste voetbalclubs ter wereld. Van Gaal kwam terug van een succesvol WK (hij loodste Nederland naar een derde plaats) en moest United weer aan de praat krijgen. Omdat Van Gaal zijn woordenschat op eigenzinnige wijze gebruikt, graag Nederlandse gezegden letterlijk vertaald en weinig warmte koestert voor de media, lagen prachtige observaties, samenkomsten en uitglijders in het verschiet.

Voor een journalist die als correspondent van het Algemeen Dagblad werkzaam is in Manchester, is dat een heerlijke premisse. Aan de slag dan maar.

Wat volgt in Geert Langendorffs 'Different Cook, Louis van Gaal in Manchester' is een vrijwel chronologische, dagboeksgewijze opsomming van gebeurtenissen in het voetbalseizoen 2014-2015. We lezen over wedstrijden, over fans en journalisten die te maken krijgen met Van Gaal.

Langendorff vertelt daarnaast op redelijk vlakke toon over onder meer de stadsontwikkeling van Manchester, de industriële revolutie, over de IRA-aanslag van 1996, oude voetballers van Manchester, andere Nederlanders in de Premier League, Sir Alex Ferguson en nog zo wat personages van divers pluimage. Helaas dient Langendorff het meeste gortdroog op. Nergens loopt er sap uit de zinnen.

Bovendien is er geen drama en geen centrale vraag die hunkert naar een antwoord, waardoor er een gebrek is aan spanning.

De wedstrijden worden van een afstand bekeken, er wordt tv gekeken, de krant wordt gelezen en er zijn ontmoetingen met allerlei fans. Veel verder komt Langendorff niet. Nergens een verrassende analyse, een frisse blik of een stiekem zicht op iets onvoorziens uit de krochten van stadion Old Trafford.

Contact met de spelers of trainer is er nauwelijks. Er zijn een paar summier beschreven ontmoetingen met Daley Blind, eentje met zijn vader Danny en er is een anderhalf uur durend onderhoud dat Robin van Persie had met een paar Nederlandse verslaggevers. Verder blijft de lezer verstoken van speciale berichten van binnenuit de club, iets wat onontbeerlijk is als je een bijzonder boek wilt schrijven.

De oorzaak van het gróte probleem staat in de verantwoording. Het was voor Langendorff onmogelijk dicht bij Van Gaal te komen. Niemand van de Nederlandse pers kwam in de buurt. 'Natuurlijk had ik met hem van gedachten willen wisselen', schrijft Langendorff, 'maar zijn weigering mee te werken weerhield me er niet van om hem en zijn team te volgen'.

Het geeft niet alleen de treurigheid van het moderne voetbal aan - dat koud, kil en onbarmhartig is - maar geeft ook het belang aan van de vraag die elke schrijver zich moet stellen: lukt het me om onder de gegeven omstandigheden iets zinvols toe te voegen?

Langendorff besluit ondanks de opgeworpen barricades door te zetten en in een poging iets van kleur aan te brengen, kiest hij ervoor ook over de stad zelf te schrijven. Helaas is de uitwerking daarvan te flets. Weer breekt het de auteur op dat hij Van Gaal niet spreekt. Van Gaals visie op de stad waar hij verblijft zou voetbal en stad kunnen verbinden.

Helaas heeft het de auteur ontbroken aan de middelen om van 'Different Cook' een onderhoudend boek te maken. Dat ligt deels aan de schrijver zelf, deels aan de voor hem onbenaderbare Van Gaal en deels aan de omstandigheden die het moderne voetbal schrijvers en journalisten voorschotelt.

'Different Cook, Louis van Gaal in Manchester' - Geert Langendorff. Uitgeverij: Thomas Rap. Prijs: 19,90.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden