Update

Sap krijgt uitleg Rutte over 'blunder' Hillen

Jolande Sap Beeld ANP
Jolande SapBeeld ANP

GroenLinks vroeg premier Mark Rutte vandaag om minister Hans Hillen van Defensie tot de orde te roepen over zijn uitspraken over de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Fractievoorzitter Jolande Sap wilde en kreeg vandaag nog opheldering. Premier Rutte bagatelliseerde de opmerkingen van Hillen.

'Dit is de zoveelste blunder van de minister van Defensie. Als de minister het verschil niet kent tussen inzet van militairen voor civiele doelen of voor militaire doelen, dan vind ik dat zijn geloofwaardigheid in het geding is', aldus Sap, die stelt verbijsterd te zijn over de uitspraken.

Sap gaat vandaag tijdens de Regeling van werkzaamheden, direct na het vragenuurtje, de minister-president vragen de Kamer vandaag nog opheldering te verschaffen over de uitspraak van Hillen. Ze wil van Rutte de bevestiging dat er geen sprake is van een wijziging van het kabinetsstandpunt.

Ook wil ze zo snel mogelijk een debat.

GroenLinks ging onder strikte voorwaarden akkoord met de missie naar Kunduz. De partij steunde de missie alleen als er absoluut geen sprake was van oorlogshandelingen. Er mogen van GroenLinks in Kunduz alleen agenten worden opgeleid. Die agenten mogen in principe geen gevechtshandelingen verrichten.

Tot nu toe werd de missie dan ook als civiel betiteld, hoewel er honderden militairen meegaan naar Afghanistan om de politietrainers te beschermen.

Reactie Rutte
Premier Mark Rutte vindt het misverstand dat volgens hem is ontstaan door de uitlatingen van minister Hillen 'ontzettend vervelend'. Hij zei dat vandaag vlak voor het vragenuur in de Tweede Kamer.

Rutte zei dat hij Hillen, die momenteel een bezoek brengt aan de bovenwindse eilanden, net aan de telefoon had gehad. Het beeld dat is ontstaan, is volgens de premier rechtgezet door een verklaring van Hillen. De CDA-minister functioneert volgens Rutte 'prima'.

Reactie Cohen
Ook PvdA-leider Job Cohen is verbaasd over de uitspraken van de minister en steunt de oproep van Sap. In de Tweede Kamer is volgens Cohen tot nu toe altijd gezegd dat het gaat om een politietrainingsmissie. 'Op die titel hebben we mensen uitgezonden', stelde hij.

'Dit is iets waar we altijd bang voor zijn geweest en dat was voor ons dan ook de reden om de missie niet te steunen.' Cohen wil zowel van Hillen als van Rutte horen hoe het zit. Wat Hillen nu zegt, is volgens Cohen totaal anders dan hoe er tot dusverre over de missie is gesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden