Saoedische klanten gaan Deense cartoons Mohammed afstraffen

De strijdbijl was begraven. Bijna. “We zetten een streep onder de zaak“, verklaarden diverse betrokkenen van het Deense cartoonschandaal, na overleg. De krant waarmee het kabaal begon, Jyllands Posten, maakte weliswaar geen excuses voor de twaalf cartoons over de profeet Mohammed, die ze vorig jaar september publiceerde. Maar de krant beloofde wel binnenkort een themanummer aan de profeet te wijden.

Toch is het stof weer opgewaaid, en behoorlijk hoog ook. De Deense krant gaf namelijk begin deze maand een Noorse krant toestemming om de tekeningen opnieuw af te drukken. Een krant met een kleine oplage, maar de geest was uit de fles. Saoedi-Arabië riep donderdag zijn ambassadeur in Denemarken terug.

De plaatjes, onder meer van Mohammed met een rokende bom in zijn tulband, zijn inmiddels de hele wereld rondgegaan. De cartoons werden fel bekritiseerd in moslimlanden, waar het afbeelden van Mohammed verboden is.

De Deense minister van buitenlandse zaken verrichtte kunst- en vliegwerk na geruchten over een gecensureerde versie van de koran die Denemarken zou voorbereiden.

Ook ontkrachtte hij dat de 'Denmark Times', zoals Jyllands Posten was omgedoopt, eigendom was van de regering. Maar na ruim drie maanden debat over vrijheid van meningsuiting en een verzoenende nieuwjaarspeech van premier Anders Fogh Rasmussen -die speciaal in het Arabisch werd vertaald- leek de rust weergekeerd.

Deze week is echter in Saoedi-Arabië een boycot van Deense producten begonnen, na een oproep per sms. Ook religieuze leiders roepen nu op tot een boycot, die vooral Arla Foods treft, het grootste zuivelconcern van Europa.

Bordjes in supermarkten waarschuwen tegen Deense boter en kaas. Arla heeft een jaarlijkse omzet in Saoedi-Arabië van 400 miljoen euro. Over twee weken moeten werkzaamheden starten voor de uitbreiding van de zuivelfabriek in de hoofdstad Riad.

Over de cartoons wordt nu hevig gedebatteerd in Noorwegen. De regering heeft ambassadeurs in moslimlanden geïnstrueerd afstand te nemen van de tekeningen omdat deze 'wantrouwen en onnodig conflict' veroorzaken. Politieke tegenstanders noemen dat een 'knieval' voor anti-democratische krachten. Zij roemen de Deense premier die weigerde excuses aan te bieden.

Arla vreest dat de boycot-acties naar meerdere landen kunnen overslaan. Daarom plaatst het concern vandaag grote advertenties in Saoedische kranten. Deense zakenlieden in Riad vinden dat het tijd is voor uitleg. “Wij hoeven geen excuses aan te bieden maar laten we wel verklaren dat het niet de bedoeling was om iemand te krenken“, aldus één van hen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden