Saoedisch plan voor vrede met Israëliërs

AMSTERDAM - Een aanbod van de gehele Arabische wereld voor vrede, op voorwaarde van een terugtrekking tot de grenzen van 1967.

Dat voorstel aan Israël heeft de Saoedische kroonprins, en werkelijke heerser Abdoellah naar eigen zeggen in zijn la liggen. Tal van Arabische landen hebben bijval betuigd.

Abdoellah vertelde afgelopen weekeinde aan de Amerikaanse columnist Thomas Friedman dat hij een speech met zo'n voorstel wilde houden tijdens de Arabische top eind maart in Beiroet. Maar gezien het opvoeren van het geweld door Israël heeft hij daarvan afgezien.

Abdoellahs voorstel gaat ervan uit dat Israël zich onder meer terugtrekt uit de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem, in ruil voor diplomatieke en handelsbetrekkingen met de 22 leden van de Arabische Liga en veiligheidsgaranties.

Het idee is niet nieuw, maar het feit dat een gerespecteerd man als de Saoedische kroonprins hierin het voortouw wil nemen wél. Bovendien is het voor het eerst dat Saoedi-Arabië zich op deze wijze uitspreekt voor normalisering van de banden met Israël. Abdoellah laat hiermee de opzet los dat vrede met Israël vooral een zaak was voor de 'frontline-staten': Libanon, Syrië, Jordanië, Egypte en de Palestijnen.

,,Ik wilde een manier vinden om aan het Israëlische volk duidelijk te maken dat Arabieren hen niet afwijzen of verachten'', zei Abdoellah tegen Friedman. ,,Maar de Arabische burgers wijzen wél af, wat het Israëlische leiderschap de Palestijnen aandoet, dat is onmenselijk en onderdrukkend.''

Hoewel het voorstel officieel dus niet op tafel ligt vanwege het voortdurende geweld in de Palestijnse gebieden, heeft het al bijval geoogst van Bahrein, de Verenigde Emiraten, Egypte en Jordanië. De laatste twee landen hebben overigens zelf al een vredesakkoord met Israël gesloten.

De Egyptische minister van buitenlandse zaken Ahmad Maher spoorde Israël aan ,,te luisteren naar de stem van de redelijkheid'' en niet door te gaan ,,met het domme beleid dat gebaseerd is op verkeerde en voortdurende agressie''. Voorman Amr Moessa van de Arabische Liga zei dat ,,met het opzetten van een echte Palestijnse staat en een Israëlische terugtrekking uit Syrisch land en wat nog bezet is in Libanon, het probleem tussen de Arabieren en Israël ten einde is.''

Met name Egypte is de afgelopen tijd weer actief in de pogingen te bemiddelen tussen Israël en de Palestijnen. Daarbij speelt, net als in landen als Saoedi-Arabië en Jordanië, ook de vrees voor een overslaan van het conflict.

Intussen woedde het geweld voort, en trokken voor het eerst Israëlische tanks Gaza-stad binnen. Er werd onder meer een zendmast opgeblazen. Volgens Palestijnse bronnen kwamen negen mensen om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden