Saoediërs bieden Saddam onderdak aan

AMSTERDAM - Saoedi-Arabië heeft Saddam Hoessein gisteren voorgesteld militair ingrijpen te voorkomen door in ballingschap te gaan. Nadat de Saoediërs hem en zijn familie een veilig onderkomen hadden gegarandeerd, kwam Bahrein met een soortgelijk aanbod.

Het Saoedische bod, door een diplomatieke bron onthuld tegenover persbureau Reuters, houdt niet in dat de familie Hoessein asiel krijgt in het koninkrijk. Minister van buitenlandse zaken prins Saoed al-Faisal heeft gezegd dat al 'genoeg mensen' asiel kregen - zoals de Oegandese president Idi Amin en de Pakistaanse premier Sharif.

Het Saoedische bod komt niet als een totale verrassing. Enkele weken geleden werd al gefluisterd dat kroonprins Abdoellah met iets dergelijks bezig was. Tijdens de Arabische top vorige maand in Egypte kwamen de Verenigde Arabische Emiraten met een soortgelijk idee, maar dat kreeg onvoldoende steun.

Ging het toen om serieuze pogingen de crisis op te lossen, nu lijkt het vooral een gebaar voor binnenlands gebruik. Saddam en zijn zonen hebben immers al te kennen gegeven niet te vertrekken. De Saoedische autoriteiten putten zich al een tijdje uit in afwijzingen: van Amerikaans ingrijpen in Irak en sinds gisteren ook van een Amerikaanse bezetting. Saoedi-Arabië werkt daar op geen enkele manier aan mee, is de boodschap. De Amerikaanse troepen en hun controle over twee vliegvelden zijn alleen bedoeld om Saoedi-Aabië te verdedigen tegen aanvallen.

Deze bezwerende woorden hebben alles te maken met het nog immer groeiend anti-amerikanisme onder de streng gelovige Saoediërs. Osama bin Ladens retoriek dat de Amerikaanse troepen niet te dulden zijn in het land van de heilige plaatsen van de islam, vindt veel steun. Zijn oproep aan moslims een aanval op Irak te vergelden, en tegen de VS te vechten, is in Saoedi-Arabië niet aan dovemansoren gericht. Gisteren bevestigde prins Najef, de minister van binnenlandse zaken, dat Saoediërs naar Irak zijn gereisd om dat land te verdedigen.

Het is onduidelijk of zij zich in Irak bij vrijwilligers uit andere Arabische landen hebben gevoegd, die het regime om propagandaredenen traint. Maar net als het feit dat vijftien van de negentien daders van 11 september Saoediërs waren, illustreert dit de problemen waarmee de machthebbers te kampen hebben. Het jarenlang in de moskeeën gepreekte wahabisme, een strenge soennitische stroming, leidt tot steeds meer verzet tegen het re gime, dat zich voor zijn veiligheid en inkomsten nauw verbonden heeft met de Amerikanen. En die hebben het door hun steun aan Israël (en dus tegen de Palestijnen), hun 'arrogantie' en nu dus de actie tegen de Iraakse 'broeders', helemaal verbruid.

Dat verzet uit zich vooral in aanslagen op Amerikanen, maar richt zich ook op de eigen overheid. Het koningshuis zou daarom plannen hebben de Amerikaanse troepen weg te sturen, en een voorzichtige democratisering in te zetten. Onderdeel van die plannen is een campagne om werkloze Saoediërs aan werk te helpen, en dus weg te halen uit de uitzichtloosheid en de invloedssfeer van radicale imams.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden