Luchtaanval

Saoedi-Arabië veroordeelt ‘agressief’ gedrag Iran

De legerwoordvoerder van Saoedi-Arabië, kolonel Turki Al-Malik tijdens de persconferentie tussen brokstukken van drones en kruisraketten die gebruikt zijn bij de aanval dit weekend op olie-installaties in het land.  Beeld EPA / STRINGER
De legerwoordvoerder van Saoedi-Arabië, kolonel Turki Al-Malik tijdens de persconferentie tussen brokstukken van drones en kruisraketten die gebruikt zijn bij de aanval dit weekend op olie-installaties in het land.Beeld EPA / STRINGER

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zijn het erover eens dat Iran verantwoordelijk gehouden moet worden voor ‘agressief, roekeloos en bedreigende gedrag’. Vorig weekend vond een drone-aanval op Saoedische olie-installaties plaats waarvoor beide landen Iran verantwoordelijk houden.

Pompeo en Bin Salman ontmoetten elkaar in Jedda. Ze zijn het erover eens dat de aanval op de twee Saoedische olie-installaties een onaanvaardbare en ongeziene aanval was. Dat meldt Pompeo’s woordvoerster Morgan Ortagus.

Saoedi-Arabië zei eerder op de dag tijdens een persconferentie nog niet zo specifiek dat de kruisraketten en drones met explosieven van Iraans grondgebied kwamen. Pompeo zei al eerder dat hij de aanval als een oorlogsdaad van Iran ziet. President Trump kondigde onmiddellijk na de aanslag aan dat de Verenigde Staten klaar stonden om hard terug te slaan. Maar gistermiddag verzocht hij zijn minister van Financiën om nog meer economische sancties tegen Iran voor te bereiden.

Brokstukken

De legerwoordvoerder van de Saoediërs, kolonel Turki al-Malki, zegt de handtekening van Iraanse Republikeinse Garde te zien in de gebruikte wapens. Bij het analyseren van de brokstukken van de drones en raketten concluderen de Saoediërs dat het gaat om Iraanse technologie.

Ook de afstand die de onbemande projectielen konden afleggen, circa 700 kilometer, wijst niet op een aanval van de Houthi-rebellen in Jemen, die de aanslag opeisten. Raketten en drones vanuit Jemen zouden 1200 kilometer moeten overbruggen. De vliegrichting kwam volgens Al-Malki uit het noorden en niet uit het zuiden.

Handen vol aan burgeroorlog

De uitspraken van Bin Salman zijn verrassend, want de regerende sjeiks in Riyad zitten niet te wachten op een verdere escalatie in de regio. Saoedi-Arabië heeft zijn handen vol aan de burgeroorlog in Jemen waar het actief participeert aan de zijde van de voormalige regering tegen de Houthi’s. Het olieland wil meer onderzoek naar de lancering van de drones en kruisraketten en wil dat de Verenigde Naties hierbij een rol spelen. Frankrijk stuurt een onderzoeksteam naar het land.

De Saoediërs zegden onlangs toe mee te zullen doen aan de internationale marinemissie in de Perzische Golf en de Straat van Hormuz onder leiding van de Amerikanen om olieschepen te beschermen. Al eerder zijn diverse tankers door raketten geraakt. Ook hier ging de beschuldigende vinger naar Iran, dat heftig ontkent.

Saoedi-Arabië maakte gisteren bekend dat het weer zo’n 2 miljoen vaten olie per dag kan leveren vanaf de getroffen installaties. Binnen een maand zou de normale capaciteit van 4,9 miljoen vaten weer gehaald kunnen worden.

Lees ook:

In een rapport van de VN werd al gewaarschuwd voor langeafstandsdrones van de Houthi’s.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is in januari gewaarschuwd dat Houthi-rebellen in Jemen over een langeafstandsdrone zouden beschikken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden