Saoedi-Arabië stelt sancties in tegen Nederland

PVV-leider Geert Wilders toont in de Tweede Kamer een sticker waarop in het Arabisch staat: De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders toont in de Tweede Kamer een sticker waarop in het Arabisch staat: De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.Beeld anp

Saoedi-Arabië is begonnen met de invoering van handelsmaatregelen tegen Nederlandse bedrijven in reactie op de stickeractie van Geert Wilders. Dat meldden lokale media op basis van een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Riyad.

De maatregelen worden op aangeven van koning Abdullah ingevoerd. Wilders liet in december groene anti-islamstickers drukken met daarop in het Arabisch de tekst: 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.' Hij gebruikte daarbij de vlag van Saoedi-Arabië, waar normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat.

De maatregelen houden in dat Nederlandse bedrijven per direct niet meer in aanmerking komen voor opdrachten in Saoedi-Arabië. Bedrijven in de Arabische staat mogen geen Nederlandse spullen meer importeren. De handel tussen beide landen is per jaar goed voor ongeveer 6 miljard euro.

Het kabinet nam nadrukkelijk afstand van de stickeractie. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het 'een walgelijke sticker met als enige doel om te kwetsen'. Volgens Wilders was de bedoeling niet om te kwetsen, maar om te choqueren.

null Beeld anp
Beeld anp

Import: in 2012 voor bijna 4,7 miljard euro aan goederen in uit Saoedi-Arabië (90 procent is ruwe olie en olieproducten).
Export: in 2012 voor ruim 2,2 miljard euro aan goederen naar Saoedi-Arabië (m.n. machines, chemische producten en voeding).
Bedrijven: Het belangrijke Saoedische bedrijf dat in Nederland actief is: SABIC (moederbedrijf van DSM).
Nederlandse bedrijven in Saoedi-Arabië: Shell, FrieslandCampina.
Volgens de Nederlandse overheid zijn er vijf sectoren in Saudi-Arabië die kansrijk zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven:
waterbeheer, medische sector, bouw- en infrastructuur, onderwijs en de energiesector.
Bron: CBS

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden