Saoedi-Arabië overweegt verbod op Whatsapp, Viber en Skype

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het streng islamitische regime van Saoedi-Arabië kent veel vijanden. Dat het koninkrijk de invloed vreest van democratisch gezinde jongeren, vrouwen achter het stuur en Iran, was al langer bekend, maar sinds kort zijn ook communicatiediensten aan het lijstje toegevoegd.

De Saoedische autoriteiten willen precies zien wat burgers naar elkaar versturen via diensten als Whatsapp, Skype en Viber. De telecomaanbieders hebben nu een week de tijd gekregen om aan die eis tegemoet te komen, anders zal het regime de diensten zelf uit de lucht halen.

Het dreigement heeft mogelijk te maken met het toegenomen gebruik van telefoonapplicaties onder jongeren. Saoedi-Arabië kent het hoogste aantal Twittergebruikers ter wereld, en de autoriteiten vrezen dat de vrij toegankelijke communicatiekanalen de basis kunnen leggen voor een opstand.

In Saoedi-Arabië zit bijvoorbeeld sinds 24 december de liberale denker Turki al-Hamad vast. Hij twitterde: "Onze profeet was gekomen om het geloof van Abraham te corrigeren, nu is het tijd dat het geloof van Mohammed wordt bijgesteld." Er vertoeven nog twee andere Saoediërs in het gevang, omdat ze via Facebook of Twitter vergelijkbare standpunten innamen.

Veel Saoedische jongeren uiten openlijk hun mening via sociale media - een ontwikkeling waar het fundamentalistische regime allerminst blij mee is. Door toegang te krijgen tot de communicatiediensten hoopt het regime mogelijk potentiële onruststokers sneller te kunnen aanpakken, of in ieder geval jongeren te dwingen voorzichtiger te zijn in wat ze met elkaar bespreken.

Veel Saoediërs zijn het niet eens met de beslissing van hun regering. Een vrouw vertelde aan lokale media dat zij ongesluierd geen Skypegesprekken met familieleden zou durven voeren als de mogelijkheid bestaat dat de autoriteiten meekijken.

Ook de grote groep slecht betaalde gastarbeiders vreest voor de maatregel. Zij hebben immers geen geld om via reguliere kanalen naar hun thuisland te bellen, en zijn volledig afhankelijk van gratis apps. Sommige bronnen suggereren dan ook dat het de telecomaanbieders zijn die bij de autoriteiten op een verbod aandrongen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden