Saoedi-Arabië overweegt handelsmaatregelen tegen Nederland

PVV-leider Geert Wilders toont eind vorig jaar in de Tweede Kamer een sticker waarop in het Arabisch staat: De islam is een leugen. Mohammed is een boef.Beeld anp

Saoedi-Arabië overweegt handelsmaatregelen tegen Nederland omdat PVV-leider Geert Wilders de Saudische vlag en de islam heeft beledigd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

'Er zijn indicaties dat Saoedi-Arabië handelsmaatregelen overweegt. Nederland heeft hierover contact met Saoedi-Arabië', zegt een woordvoerder. Het ministerie wilde niet spreken van een handelsboycot.

Groene anti-islamstickers
Wilders liet in december groene anti-islamstickers drukken met daarop in het Arabisch de tekst: 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.' Hij gebruikte daarbij de vlag van Saoedi-Arabië, waar normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat. Na een klacht van het Landelijk Beraad Marokkanen blokkeerde Google het e-mailadres waarop mensen de sticker konden bestellen. Daarop maakte Wilders een nieuw account aan bij een ander internetbedrijf. Dat legde de klacht van het beraad naast zich neer.

Het kabinet nam nadrukkelijk afstand van de stickeractie. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het 'een walgelijke sticker met als enige doel om te kwetsen'. Volgens Wilders was de bedoeling niet om te kwetsen, maar om te choqueren.

Beeld anp

Niet onder de indruk
PVV-leider Geert Wilders is niet onder de indruk van de dreiging van Saoedi-Arabië om handelsmaatregelen te nemen tegen Nederland naar aanleiding van zijn anti-islamsticker. Volgens hem is Saoedi-Arabië 'een verschrikkelijk land' dat Nederland zelf allang had moeten boycotten.

Dat laat Wilders weten in een reactie. Hij wijst erop dat Saoedi-Arabië een dictatuur is die het woord vrijheid en democratie niet eens kan spellen. 'Wie denken ze dat ze zijn om een Nederlandse politicus de les te lezen?'

Import: in 2012 voor bijna 4,7 miljard euro aan goederen in uit Saoedi-Arabië (90 procent is ruwe olie en olieproducten).
Export: in 2012 voor ruim 2,2 miljard euro aan goederen naar Saoedi-Arabië (m.n. machines, chemische producten en voeding).
Bedrijven: Het belangrijke Saoedische bedrijf dat in Nederland actief is: SABIC (moederbedrijf van DSM).
Nederlandse bedrijven in Saoedi-Arabië: Shell, FrieslandCampina.
Volgens de Nederlandse overheid zijn er vijf sectoren in Saudi-Arabië die kansrijk zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven:
waterbeheer, medische sector, bouw- en infrastructuur, onderwijs en de energiesector.
Bron: CBS

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden