saoedi-arabië / ’Noem borstkanker bij de naam’

Borstkanker is in het conservatief-islamitische Saoedi-Arabië de meest voorkomende vorm van kanker. De ziekte is een taboe, waardoor vrouwen zich te laat melden. Daarom is er een actieweek.

Roze linten sieren het kantoor van Nadia Baeshen. Het is de week van de bewustwording over borstkanker in Saoedi-Arabië, en de campagne ervoor is uitgedacht en geleid vanuit dit kantoor op de dertiende etage van de Dallah-toren in Jeddah. „Vrouwen zijn bang dat ze hun borst verliezen. Dat is een taboe, er wordt niet over gepraat’’, zegt Baeshen.

Ze leidde een campagne die vorige week van start ging met een openingsavond geheel in roze in Riaad, bijgewoond door de Amerikaanse presidentsvrouw Laura Bush.

In het conservatief-islamitische land was het tot voor kort niet geaccepteerd om borstkanker bij de naam te noemen; Saoediërs spraken over ’die slechte ziekte’ of ’die ziekte’. Mede daardoor wachten vrouwen te lang als ze een knobbeltje ontdekken, twee derde meldt zich er pas in een (te) laat stadium mee bij de dokter. En dat terwijl de meeste Saoedische vrouwen gemiddeld veertig zijn als ze de ziekte krijgen, wat veel jonger is dan in het Westen, waar twee derde van de kankergevallen juist wel tijdig ontdekt wordt. Exacte cijfers van slachtoffers zijn in Saoedi-Arabië, dat geen bureau voor de statistiek heeft, niet te krijgen.

Deel van Baeshens campagne is om het roze lint overal te verspreiden, net als folders met informatie over de ziekte en de behandeling ervan. „De bedoeling is dat mensen erover gaan praten, dat het taboe doorbroken wordt. Onze boodschap is, ook aan de mannen, dat vrouwen hun borst kunnen behouden, als ze er maar op tijd bij zijn.’’

„Het is angst, waardoor Saoedische vrouwen zich te laat melden. Angst voor de waarheid, ze hopen dat het wel weer weggaat’’, brengt Jawhara Al-Angari daar tegenin. Ze is lid is van de Al-Iman Kanker Vereniging. „Ik vind zo’n week wel aardig, hoor, maar het moet er eigenlijk het hele jaar over gaan.’’

Haar vereniging heeft gezocht naar manieren om vrouwen voor te lichten. Maar ze kwamen niet naar de bijeenkomst die ze organiseerde. „Daarom gaan we naar basis- en middelbare scholen. We nodigen ook de moeders uit, geven voorlichting en vertellen hoe een vrouw zelfonderzoek kan doen. En als een van de meisjes daar iets ontdekt, dan helpen we haar op weg naar het ziekenhuis.’’

De Kankervereniging heeft in een paar jaar tijd al zo’n vijfduizend jonge vrouwen weten te bereiken, zegt ze trots. In het hele land, want juist in de dorpen is de onwetendheid en angst groot. Baeshen stelt vast dat het een probleem is om vrouwen daar te bereiken. Daarom is er een speciale commissie opgericht, die onder leiding van een prinses uit de koninklijke familie ervoor gaat zorgen dat de informatie ook buiten de steden wordt verspreid.

Onderdeel van de actieweek is dat vrouwen gratis een mammogram kunnen laten maken in Saoedische ziekenhuizen. En tijdens het bezoek van Laura Bush is een strategisch akkoord getekend tussen Washington en Riaad om samen te werken bij bewustwordingscampagnes en onderzoek.

Bush sprak met ex-patiënten, die benadrukten dat ’de muur van stilte’ doorbroken moet worden, en daarom een patiëntenorganisatie oprichtten. Onder hen een arts en een tv-presentatrice die in het openbaar bekend maakten dat zij borstkanker hadden. „Vrouwen moeten begrijpen dat ze de ziekte kunnen bestrijden, en toch leven’’, zei een van hen tegen Bush.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden