Saoedi-Arabië en Jemen zien af van wapengeweld

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - Egypte en Syrië hebben dit weekeinde voorkomen dat de spanningen tussen Saoedi-Arabië en Jemen tot een gewapend conflict leidden.

De spanningen tussen beide landen waren enorm opgelopen, na een gewapend incident aan de grens, vorige week dinsdag. Maar gisteren ondertekenden beide landen een overeenkomst, na intensieve bemiddeling door Egypte en Syrië. Syrië stuurde zijn diplomatieke top naar de Saoedische hoofdstad Riaad, in de vorm van vice-president Abd Al-Halim Khaddam en minister van buitenlandse zaken Faroek Sjara. Zij spraken met koning Fahd terwijl in de Egyptische hoofdstad Cairo president Hosni Moebarak het Jemenitische staatshoofd Ali Abdallah Salih bewerkte. Volgens de overeenstemming trekken beide landen de troepenmachten terug, die ze de afgelopen dagen hadden samengetrokken bij hun grenzen. De spanningen waren het ergste in de provincies Saadah, in het noordwesten van Jemen, en Mahra, in het oosten van het voormalige Zuid-Jemen.

Directe aanleiding voor de spanningen waren grensposten, die de Saoediërs volgens de Jemenieten hadden ingericht op Jemenitisch grondgebied. De Saoediërs zouden die posten niet zelf hebben bemand, maar in handen hebben gegeven van pro-Saoedische bedoeienenstammen.

Van oudsher zijn er spanningen geweest tussen Saoedi-Arabië en Jemen. Grote delen van de grens zijn niet afgebakend, wat onder andere tot ruzies over olievelden heeft geleid. Jemen maakt aanspraak op de Saoedische provincies Asir en Nadjran, die Saoedi-Arabië in de jaren dertig veroverde op Jemen. In 1990 weigerde Jemen mee te doen aan de anti-Iraakse coalitie, na de Iraakse bezetting van Koeweit, waarna de Saoediërs honderdduizenden Jemenitische gastarbeiders het land uitjoegen. Dat betekende een harde klap voor de Jemenitische economie. Eerder in 1990 was Saoedi-Arabië allesbehalve blij met de eenheid tussen Noord-Jemen en het communistische Zuid-Jemen. Tijdens de oorlog vorig jaar tussen het noorden en het zuiden, dat een vergeefse afscheidingspoging deed, was de sympathie van Saoedi-Arabië voor de zuiderlingen overduidelijk.

De Jemenitische president bezoekt woensdag Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden