Saoedi-Arabië arresteert ministers en prinsen en hevelt macht over naar kroonprins

Een van de belangrijkste slachtoffers van het nieuwe beleid in Saoedi-Arabië, prins Miteb bin Abdullah. Beeld REUTERS
Een van de belangrijkste slachtoffers van het nieuwe beleid in Saoedi-Arabië, prins Miteb bin Abdullah.Beeld REUTERS

Saoedi-Arabië heeft verschillende prinsen en topministers gearresteerd die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Het gaat om elf prinsen, vier zittende ministers en tientallen oud-ministers, meldt de zender Al-Arabiya.

Redactie

De arrestaties vonden plaats kort nadat er een nieuw anticorruptieorgaan was opgericht onder leiding van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Volgens de regering heeft het anticorruptiecomité het recht om arrestatiebevelen uit te vaardigen, reisbeperkingen op te leggen en bankrekeningen te bevriezen.

Volgens Al-Arabiya, een door de staat gesteund nieuwsnetwerk, gaat het onder anderen om prins en miljardair Waleed bin Talal, een van de rijkste inwoners van het land, zo meldt The New York Times. Zijn bedrijf bezit aandelen in Twitter, News Corporation en Citibank. Ook het hoofd van de Nationale Garde, prins Miteb bin Abdullah, zou zijn gearresteerd.

Wat precies de verdenkingen tegen de opgepakte ministers en prinsen zijn is niet bekend, maar volgens Al-Arabiya zijn recent nieuwe onderzoeken gestart naar de overstromingen in Djedda in 2009 en de uitbraak van het MERS-virus (Middle East Respiratory Syndrome) in 2012, die veel levens eisten.

Prins Al-Waleed bin Talal  Beeld EPA
Prins Al-Waleed bin TalalBeeld EPA

Geduchte rivaal

Prins Miteb, de zoon van de vorige koning Abdullah, werd ooit beschouwd als mogelijke opvolger voor de troon. Hij wordt daarom gezien als een geduchte rivaal van de huidige kroonprins, die in minder dan drie jaar enorme macht heeft vergaard sinds zijn vader, koning Salman, de troon besteeg.

Miteb werd vervangen door prins Khalid bin Ayyaf al-Muqrin, die al een hoge positie bekleedde bij de Nationale Garde. Nog maar drie maanden geleden werd ook prins Mohammed bin Nayef al uit de lijn van opvolging verwijderd, en daarmee ook uit zijn functie als minister van Binnenlandse Zaken.

Alle macht bij kroonprins

Met de twee prinsen die nu buitenspel zijn gezet, wordt de controle over het veiligheidsapparaat van het koninkrijk nu grotendeels gecentraliseerd onder de 32-jarige kroonprins, die ook minister van Defensie is.

De koning verving verder de minister van Economie en Planning Adel Fakeih door zijn plaatsvervanger, Mohammad al-Tuwaijri. Admiraal Abdullah Al-Sultan werd ontslagen als commandant van de Naval Forces en werd vervangen door admiraal Fahd bin Abdullah Al-Ghifaili.

Het ziet er naar uit dat de kroonprins elke interne tegenstem weg wil hebben voor zijn 81-jarige vader koning Salman officieel de macht aan hem overdraagt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden