Santorum maakt einde aan de strijd

Kwelgeest van Romney wilde het niet laten aankomen op nederlaag in thuisstaat Pennsylvania

ANALYSE | BAS DEN HOND

Met het opgeven van Rick Santorum heeft de race om de Republikeinse nominatie het saaie stadium bereikt waar zijn partij al weken naar snakt. Vooruitlopend op de partijconventie in augustus kan iedereen zich alvast achter Mitt Romney scharen terwijl die zich wijdt aan het beschimpen van president Barack Obama.

Maar de schade die Santorum heeft aangericht, zal niet onmiddellijk verdwijnen. Met een verbeten campagne wist Santorum, die in het begin nauwelijks aandacht van de politieke journalisten en dus ook niet van het publiek trok, zich op te werken tot spreekbuis van conservatief, christelijk Amerika. Met als centrale boodschap: met Romney win je de verkiezingen niet.

Santorum maakte gretig gebruik van Romneys zwakke punten. Die stond als gouverneur van Massachusetts aan de wieg van een zorgstelsel met verplichte deelname dat ongemakkelijk veel lijkt op dat van president Obama, waar elke Republikein tegen moet zijn wil hij in een openbare functie gekozen kunnen worden. En naast de gewone, duidelijk uit het hart sprekende Santorum viel het extra op hoezeer Romney in de bovenlaag leeft, waarin je niet gewoon van autoracen houdt, maar 'vrienden hebt die een raceteam bezitten'.

Dat de ultra-katholieke Santorum daarbij geregeld uit de bocht vloog, en tijdens een politieke rel over het vergoeden van anticonceptie bijvoorbeeld meedeelde dat je dat gewoon niet zou moeten gebruiken, vergaven de meest rechtse Republikeinen, waar de gezinnen tegenwoordig ook een bescheiden omvang hebben, hem heus wel. Dat hij de plank missloeg toen hij Nederland afschilderde als een land waar mensen doodsbenauwd zijn dat er euthanasie op hen wordt gepleegd, kon niemand wat schelen. Die tirades leverden hem in het Zuiden van de VS een paar mooie overwinningen op. Maar ze maakten het moeilijk voor hem om dat klasseverschil met Romney uit te buiten in staten in het midden-westen als Michigan en Ohio, waar geloof minder een rol speelt.

Het zou hem zelfs niet geholpen hebben in Pennsylvania, zijn thuisstaat, zo moest hij vrezen op grond van de peilingen. Een aanvankelijke enorme voorsprong was, onder een bombardement van negatieve tv-spots van groepen die Romney steunen, bijna verdampt.

En dat is waarschijnlijk de reden - hij gaf er zelf geen - dat Santorum juist nu opgeeft. Hij was voor die staat twaalf jaar senator, maar werd in 2006 verslagen door een Democraat. Een nieuwe vernedering in eigen huis zou hem bij toekomstige politieke plannen ernstig dwars hebben gezeten. En die heeft Santorum (53) heus nog wel.

Hadden ze maar...
Nog heeft Mitt Romney het rijk niet helemaal alleen. Newt Gingrich, oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wil zijn campagne niet stopzetten.

Ook de libertaire kandidaat Ron Paul, die nog minder afgevaardigden heeft, wil van geen opgeven weten. Hij lijkt net als Gingrich vooral vanwege het principe mee te blijven doen. Of hij moet de bedoeling hebben gehad, zoals sommige commentatoren vermoeden, de conservatieve concurrenten van zijn goede vriend Mitt Romney de wind uit de zeilen te nemen. Maar wie de kandidaat geworden zou zijn als de conservatieve tegenstanders van Romney het snel op een akkoordje hadden gegooid, zal voor altijd het terrein blijven van historische speculatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden