Sanne Wevers oppermachtig op de balk, maar nog lang niet uitgeleerd

Tijdens de EK in Glasgow verbeterde Sanne Wevers zich elke dag. Daags na het winnen van het brons in de landenwedstrijd, was ze individueel de beste op de balk. Beeld REUTERS
Tijdens de EK in Glasgow verbeterde Sanne Wevers zich elke dag. Daags na het winnen van het brons in de landenwedstrijd, was ze individueel de beste op de balk.Beeld REUTERS

Na het veroveren van de Europese titel op de balk, kwam de vraag of Nederland de beste Sanne Wevers al heeft gezien. ‘Dat hoop ik niet, want dan ben ik uitgeleerd’.

Fred Buddenberg

Sanne Wevers raadt alle topsporters aan het boek ‘Relentless’ (‘Meedogenloos’) van Tim S. Grover te lezen. De oud-coach van onder anderen de Amerikaanse basketballers Kobe ­Bryant en Michael Jordan beschrijft daarin hoe hij voortdurend op zoek is naar manieren om de allerbeste sporters nog beter te maken. Van goed naar beter tot onverslaanbaar. En dat vindt Wevers, sinds vandaag Europees turnkampioene op de balk, een machtig interessant proces.

Na het olympisch succes in Rio de Janeiro, goud op balk, raakte Wevers (26) verzeild in een wereld die ze niet kende. Iedereen wilde wat van haar en ze raakte het contact met zichzelf kwijt. Eind 2017 ging ze op zoek naar wie ze eigenlijk echt was, ze wilde weer zichzelf zijn. “Je wilt niet dat jouw identiteit gecreëerd wordt door de buitenwereld”, zei Wevers na haar met goud bekroonde oefening in de SSE Hydro Arena in Glasgow.

Een wake-up call

De turbulentie die na Rio haar leven uit balans bracht, had ook consequenties op haar sportieve prestaties. Op de EK van vorig jaar in Cluj werd Wevers vijfde, een paar maanden later vergat ze op de WK in Montreal een element, waardoor ze zich niet plaatste voor de balkfinale. Dat was een ­wake-up call, tot hier en niet verder. “Daarna probeerde ik weer die obsessie, in positieve zin, te creëren die nodig is om in de topsport het hoogste te bereiken. Ik heb altijd het vertrouwen gehad dat er, door de manier waarop ik met mijn sport bezig ben, weer iets moois zou komen.”

Vóór de Europese kampioenschappen in Glasgow merkte de in Heerenveen wonende Oldenzaalse dat ze eindelijk weer lekker in haar vel zat. Op de NK in Rotterdam werd haar oefening op balk beloond met een score van 14.367 en vorige maand turnde ze tijdens de Thialf Challenge in Heerenveen een oefening, die door bondscoach Gerben Wiersma ‘waanzinnig’ werd genoemd. Ook de juryleden vonden dat en honoreerden het kunststukje met 14.750.

In de SSE Hydro Arena, waar Nederland zich op de mondiale titelstrijd van 2015 plaatste voor de Spelen in Rio, viel alles op zijn plek. Tot opluchting van Wevers, want het moet op dat ene moment allemaal wel kloppen. “Ik vind het heel interessant hoe de topsport werkt en welke mentale vaardigheden je moet hebben om onder druk te presteren”, zei ze. “Hoe worden de besten toch altijd weer beter, niet alleen in de topsport, maar ook bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. Ik lees daar veel over en vind het leuk om dat uit te zoeken. Het is moeilijke materie.”

Nooit uitgeleerd

Be a student for life is een uitdrukking die op het lenige lijf van Wevers is geschreven. Ze krijgt een goed gevoel van het idee dat ze nog een hele cyclus kan leren en het maximale uit zichzelf kan halen. En steeds beter kan worden, het credo van Tim Grover. “Het is makkelijker om iemand die niet zo goed is beter te maken. Maar waar vind je bij de allerbesten de ruimte voor verbetering?” Dus kwam de vraag of Nederland de allerbeste Sanne Wevers al heeft gezien. “Dat hoop ik niet, want dan ben ik uitgeleerd.”

In Glasgow verbeterde Wevers zich elke dag. Afgelopen donderdag scoorde ze in de kwalificaties 13.366, zaterdag in de finale van de landenwedstrijd 13.700 en vandaag in de toestelfinale 13.900. Ruim voldoende voor de Europese titel, al verliep de oefening niet vlekkeloos. Zo maakte ze de naar haar genoemde dubbele pirouette met gestrekt geheven been niet af. Een misser zonder gevolgen, want ze bleef de Belgische Nina Derwael (13.400) en de Francaise Marine Boyer (13.166) ver voor.

De buit was binnen

Na haar oefening balde Wevers beide vuisten en omhelsde ze vader en coach Vincent. Hoewel er nog vier turnsters in actie moesten komen, wist ze al dat de buit voor 99 procent binnen was. Zo werd ze de tweede Nederlandse turnster met een Europese titel op zak. In 1963 pakte Thea Belman op de EK in Parijs goud op brug. Wevers is nu in het bezit van vier individuele titels, allemaal op balk: EK-brons in 2015 in Montpellier, WK-zilver in datzelfde jaar in Glasgow, olympisch goud in 2016 in Rio en nu EK-goud, wederom in Glasgow.

Het goud van Wevers vormde de perfecte afsluiting van het optreden van de Nederlandse ploeg in de Schotse stad. Zaterdag veroverden Wevers, Céline van Gerner, Vera van Pol, Tisha Volleman en Naomi Visser brons in de landenfinale, achter Rusland en Frankrijk. Het was de eerste medaille in de Europese landenstrijd sinds de tweede plaats in 2002 in Patras. Wevers zorgde zaterdag voor het slotakkoord. Terwijl iedereen al klaar was, moest zij de beslissende oefening op brug turnen. Dat omschreef ze later als het engste moment uit haar carrière, enger nog dan de olympische finale. Ze hield het hoofd koel en met een score van 13.733 hielp ze de ploeg aan de derde plaats.

Met die klassering werd ruimschoots voldaan aan de vooraf uitgesproken ambitie van een plaats bij de topzes. En verdiende de ploeg twee tickets vrij op naam voor de Europese Spelen van volgend jaar in Minsk. Maar eerst wachten eind oktober de wereldkampioenschappen in Doha. Wevers gaat een weekje op vakantie voordat ze aan de voorbereiding op dat toernooi begint. Waarschijnlijk zit er wat lectuur over topsport in haar bagage.

Lees ook:

Al tien jaar turnen op topniveau: Sanne Wevers blikt terug én vooruit

Ze was 17 jaar en brak met twee keer goud door bij een wereldbekerwedstrijd in Glasgow. Nu is Sanne Wevers in Schotland voor de EK en kijkt ze terug.

Ballet als basis voor turnsucces

Na de generatie met Sanne Wevers, nu actief op het EK in Roemenië, lijkt een gat te ontstaan. Nederlands oudste turntrainster Nel Krauwel weet wel waarom.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden