Sanne Terlouw ’Voor lezen moet ik fris zijn’

Sanne Terlouw (1959) is schrijfster en dochter van schrijver en D66-politicus Jan Terlouw.

Wat bent u momenteel aan het lezen?

„Ik ben net verhuisd dus ik ben de laatste tijd niet aan lezen toegekomen. De laatste was ’Over het doppen van bonen’ van Wieslaw Mysliwski – een zeer meeslepend boek dat een goed beeld geeft van de Oostblok-tijd. Leuk bij zo’n verhuizing vind ik trouwens dat al je boeken weer even door je handen gaan.”

Kwam u nog verrassingen tegen?

„Ik blijk toch een paar boeken te bezitten die ik nog niet gelezen heb. Dat vond ik opvallend want ik lees altijd alles wat ik krijg of koop.”

Heeft u uw boekenkast al wel op orde?

„Ik heb speciaal voor dit nieuwe huis een kast op maat laten maken. De literatuur staat op volgorde en de woordenboeken -– waaronder het 24-delige Woordenboek der Nederlandse Taal -staan apart. Niet bijzonder; ik denk dat de meeste mensen hun kast zo indelen.”

Ziet u een tendens in uw collectie?

„Er zitten veel Hebreeuwstalige boeken tussen. Die probeer ik te kunnen lezen, ik zit op Hebreeuwse les. Verder ben ik gek op Israëlische schrijvers als Amos Oz en vooral David Grossman. Van hem heb ik alles. Vaak in drie talen: In het Engels, in het Nederlands en in het Hebreeuws.”

Waar leest u meestal?

„Niet in bed, want dan val ik in slaap. Ik vind lezen vermoeiend, vooral voor mijn ogen. Voor lezen moet ik fris zijn, wakker zijn. Buiten is voor mij de beste plek..”

Wat zijn uw favorieten?

„Als kind verslond ik Tonke Dragt en wat de volwassen boeken betreft denk ik aan de Britse schrijver Louis de Bernières, aan ’De Getuigenissen’ van Primo Levi, aan André Schwartz-Bart met ’De laatste der Rechtvaardigen’ , of aan ’De Quincunx’ van Charles Palliser. Die laatste schrijft in de stijl van Charles Dickens. Dat wil ik zelf ook nog wel eens doen: Het eren van de stijl van een ander. Mijn meest favoriete boek is ’Jij bent mijn mes’ van David Grossman.”

Welke boeken zijn u het meest dierbaar?

„De jeugdboeken van mijn vader. ’Pjotr’, ’Koning van Katoren’, ’Oorlogswinter’; daar ben ik zo mee vergroeid.”

Wat komt uw kast niet in?

„Boeken waar een hakenkruis op staat. Ik begrijp niet dat uitgevers dat doen. Verder ben ik niet zo principieel over wat er wel of niet mijn kast in komt. Ik heb ook wel een paar van die pulpboekjes.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden