Sanering op handen voor winkelstraat

De groei van internetshoppen leidt tot minder winkelbezoek. Sanering van de winkelstraat lijkt daardoor onafwendbaar.

Jeroen den Blijker

Winkelstraten raken leger. Uit tellingen in 140 populaire stratendoor onderzoeksbureau Locatus blijkt een daling van bezoekersaantallen. Directeur Gerard Zandbergen van Locatus is geschokt door de cijfers die vooral voor plaatsen als Hoogeveen, Kerkrade en Vlaardingen dramatisch zijn. Daar telde Locatus tientallen procenten minder bezoekers. De consument laat zelfs op het oog gewilde straten als de Amsterdamse PC-Hooftstraat links liggen. Locatus noteerde voor deze straat afgelopen najaar 32 procent minder bezoekers in vergelijking met drie jaar geleden. „Er ligt een tijdbom onder het winkelbestand. De tijd van het funshoppen is voorbij”, zegt Zandbergen.

Grootschaligheid lijkt evenmin een antwoord op het veranderend koopgedrag van de consument. Het ambitieuze winkelcentrum Megastores in Den Haag, vlak achter station Hollands Spoor, maakt bijvoorbeeld zware tijden door. „Dat is tien jaar geleden geopend en wacht nu al op een ingrijpende sanering”, zegt Zandbergen.

Vreet leegstand eenmaal aan een winkelstraat of -complex, dan is het tij lastig te keren. Het leidt tot lagere bezoekersaantallen en verkleint daarmee de overlevingkansen van resterende winkels. Nu nog telt Nederland 110.000 winkels.

Locatus liet de bezoekersaantallen van winkelgebieden tellen in september en oktober vorig jaar. „De grootste financieel-economische rampspoed moest toen nog komen”, zegt Zandbergen. Te vrezen is dat sindsdien de bezoekersaantallen verder zijn gedaald.

De dalende interesse voor het traditionele winkelen heeft onmiskenbaar gevolgen voor de lokale economie, de werkgelegenheid maar ook voor de leefbaarheid van buurten.

Voor Pieter Walraven, secretaris van de Raad Nederlandse Detailhandel, zijn de cijfers van Locatus nieuw. Hij reageert geschrokken. „Wij hebben vooral landelijk en per branche een beeld.” De verkoopcijfers over 2008 waren nog goed , maar de retail blijkt zeker niet ongevoelig voor de huidige crisis, zegt Walraven. Koopzondagen zijn daarom dringend gewenst, vindt hij. Het kabinet wil die juist aan banden leggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden