Sanering Europese staal dichterbij

BRUSSEL (ANP) - De ministers van economische zaken van de Europese Gemeenschap hebben gisteren de weg geeffend voor een vergaande sanering in de staalindustrie. Zij gingen ermee akkoord dat Duitsland, Italie, Spanje en Portugal subsidie verlenen aan enkele (staats)staalbedrijven in ruil voor capaciteitsreductie.

Het Britse en Deense parlement moeten eerst nog geraadpleegd worden voordat het besluit kan worden bekrachtigd. Duitsland maakte om die reden een algeheel voorbehoud. De Belgische raadsvoorzitter, minister van economische zaken Melchior Wathelet, tilde aan die reserves niet al te zwaar. “Er is een akkoord over de teksten.” Het lang verwachte akkoord slaat op zes bedrijven: Sidenor en CSI (Spanje), Eko Stahl en Freital (Duitsland), Ilva (Italie) en Siderurgia Nacional (Portugal).

Deze bedrijven moesten van de ministers capaciteit inleveren om in aanmerking te komen voor overheidssteun die nodig is voor een reorganisatie. Op die voorwaarde zijn hopelijk particuliere bedrijven bereid om hun produktiecapaciteit terug te schroeven.

Om de crisis in de Europese staalsector te verlichten moet ongeveer 30 miljoen ton ruwstaal produktiecapaciteit verdwijnen en 20 miljoen ton platte produkten. Het aandeel van de zes genoemde bedrijven, in ruil voor 17 miljard gulden gulden subsidie, is een kleine vijf miljoen ton. De afspraak is dat er scherp zal worden toegezien op de beloofde capaciteitsreducties. In principe zal er een halfjaarlijks rapport worden opgemaakt. Bij Eko Stahl kan dat worden uitgebreid tot vier keer per jaar. Bij de CSI-fabriek in het Spaanse Ancio zal dat hoe dan ook gebeuren. Veiligheidshalve zal bovendien een onafhankelijke consultant worden ingeschakeld om de cijfers te verifieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden