Sanders kan paar dagen rust in Rome wel gebruiken

Bernie Sanders.Beeld anp

Wat was erger voor Bernie Sanders - dat hij begin deze maand in een interview met een New Yorkse krant niet goed wist uit te leggen hoe hij de veel te grote banken zou opsplitsen, of dat hij niet wist dat je in New York al lang geen muntjes meer gebruikt in de metro?

Vermoedelijk het laatste. Want daar heb je meteen een beeld bij. Nadat de geboren New Yorker Sanders (Brooklyn, 1941) duidelijk had gemaakt dat hij al heel lang niet meer in de stad was geweest, wist Clinton (Chicago, 1947) niet hoe gauw ze, gewapend met een magneetstrip-kaartje, en met tv-camera's in haar kielzog, een metrostation moest binnengaan.

Hoe dan ook was het voor Sanders een lastige week. En dat terwijl hij dinsdag toch met enig gemak de voorverkiezingen in Wisconsin won, en daar zaterdag die in Wyoming aan toevoegde. Hij heeft nu zeven van de laatste acht voorverkiezingen gewonnen, en daar zou Clinton zich op het eerste gezicht zorgen over moeten maken.

Op het tweede gezicht...
Maar op het tweede gezicht is dat niet zo. De staten waar Sanders won waren qua bevolkingsopbouw (weinig minderheden) gunstig voor hem. In een aantal gevallen profiteerde hij ook van de stemprocedures: hij scoort beter als het gaat om een staat die stemvergaderingen houdt in plaats van gewone verkiezingen. En datzelfde geldt als in een staat partijloze kiezers mogen meedoen in de Democratische voorverkiezingen. In een aantal grote staten die nu gaan komen, zoals New York op 19 april, gelden die voordelen niet. Daar kan Clinton haar voorsprong weer uitbouwen en een einde maken aan alle twijfel dat ze de genomineerde van de Democraten zal zijn.

Een tweede reden voor opgeruimdheid in het Clinton-kamp is dat Sanders - of zijn campagne-organisatie - in de roes van die overwinningen opeens wat minder handig gingen opereren. De problemen begonnen bij dat minder geslaagde interview. Sanders gaf ook vage antwoorden over het Israëlisch-Palestijnse conflict en zijn plannen voor het aanpakken van IS.

Maar echt herrie kwam er over wat hij zei over vuurwapens. Hij hield vast aan zijn standpunt dat nabestaanden van de school-massamoord in Sandy Hook, in 2012, niet het recht hebben om geweerfabrikant Remington voor de rechter te slepen. In een persconferentie vrijdag in New York kreeg hij er van een aantal nabestaanden van slachtoffers van dergelijke schietpartijen flink van langs. "Het is beschamend dat u mijn vraag om een excuus hebt genegeerd, en toen een verslaggever aandrong, Hillary Clinton aanviel", zei Erica Smegielski, de dochter van het omgekomen hoofd van de lagere school van Sandy Hook.

De aanval waar zij op doelde, viel ook bij vele andere Democraten verkeerd. Nadat Clinton Sanders in een interview over de wapen-kwestie bekritiseerde, had hij de conclusie getrokken dat zij hem ongeschikt noemde voor het presidentschap. Hij sloeg keihard terug en noemde haar ronduit 'ongekwalificeerd', onder andere vanwege haar steun als senator voor de inval in Irak. Daarmee dreigde de Democratische strijd om de nominatie, die in vergelijking met de Republikeinse race tot dan toe voorbeeldig was verlopen, alsnog te ontaarden in scheldpartijen en verdachtmakingen. Dat is nooit goed voor de uiteindelijke winnaar.

'Een beetje dom'
Al gauw bonden ze allebei weer in. "Dat was een beetje dom", was Clintons commentaar op Sanders' uitspraken donderdag. "Ik weet niet waarom hij dat zegt, maar ik geef hoe dan ook de voorkeur aan Bernie Sanders boven Donald Trump of Ted Cruz." En vrijdag zei Sanders op zijn beurt dat Clinton 'uiteraard' geschikt is voor het presidentschap. "Op haar slechtste dag zou ze nog een oneindig veel betere president zijn dan een van de twee Republikeinse kandidaten".

Die dag maakte Sanders triomfantelijk bekend dat hij door het Vaticaan was uitgenodigd voor een conferentie komende week in Rome, over sociale en economische gerechtigheid. Maar daar bleek nog wel wat op af te dingen. Niet de Heilige Stoel, maar de Pauselijke Academie had de uitnodiging verstuurd, een onafhankelijk instituut. En de voorzitster ervan, prof. Margaret Archer, zei dat ze er niet van op de hoogte was.

Het is in ieder geval lang niet zeker of de paus zelf Sanders zal ontvangen, en daarmee is de opbrengst van de reis, gemeten in stemmen van katholieken in New York, misschien kleiner dan de schade die het Sanders oplevert als hij een paar dagen niet in het land is om campagne te voeren. Aan de andere kant lijkt een paar dagen contemplatie in de Eeuwige Stad precies wat Sanders nu even nodig heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden