'Sanders heeft mijn leven verwoest'

Weer neuroloog met foute diagnoses

Met oogklachten en een slepend linkerbeen kwam Ron van den Berg (50) ruim tien jaar geleden bij neuroloog Evert Sanders terecht. Multiple sclerose (MS), stelde die vast. Wat Van den Berg precies mankeert, is nog onduidelijk, maar MS is het zeker niet. Van den Berg slikte jarenlang de verkeerde medicijnen door een verkeerde diagnose.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft Sanders voorlopig verboden zijn beroep uit te oefenen. Een definitief rapport volgt nog, maar volgens de inspectie is al duidelijk dat Sanders 'een ernstig gevaar oplevert voor de patiëntveiligheid'. Hoeveel patiënten zijn getroffen, is nog niet duidelijk.

Sanders werkte in het Bredase Amphiaziekenhuis. Hij viel door de mand toen collega's vorig jaar zijn patiënten overnamen, omdat hij ziek thuiszat. "Mijn nieuwe neuroloog liet een hersenscan doen", vertelt Van den Berg. "De uitslag: geen MS. De problemen die ik nu heb, komen waarschijnlijk vooral door verkeerd medicijngebruik. Mijn nieuwe dokter zei tot drie keer toe: 'U bent misdadig behandeld'. Mijn vrouw en ik waren verbijsterd."

"Als je hoort dat je MS hebt, als jonge vent, stort je wereld in. Ik heb psychische hulp gehad", vertelt Van den Berg. De voormalige heftruckchauffeur uit Etten-Leur slikte de afgelopen jaren wel 25 pillen per dag. Wekelijks zette hij een spuit, en elk jaar lag hij drie dagen in het ziekenhuis voor een zware behandeling met het middel prednison. Die prednisonbehandelingen hebben hem ruim vijftien kilo laten aankomen. Inmiddels is hij links vrijwel blind, en ziet hij rechts nog maar 50 procent. Hij kampt met zware vermoeidheid. "Ik douche 's ochtends zittend. Soms moet ik daarna weer een half uur in bed gaan liggen, om bij te komen."

Van den Berg was juist blij dat hij bij Sanders terechtkon. "Hij stond bekend als een heel goede MS-arts. Het was ook een vriendelijke man. Hij kwam je persoonlijk halen in de wachtkamer, liep naar je toe, legde een hand op je schouder. Het enige nadeel vond ik dat hij je redelijk snel afwimpelde. Het is me nooit gelukt om langer dan vijf minuten in zijn spreekkamer te zijn. Hij vroeg hoe het ging, dan zei ik: 'Het gaat wel, dokter'. Dan zei hij: 'Ik zit te denken aan een kuurtje prednison. Daar knapt u altijd zo van op. Over een jaar zie ik u terug'. Dan was ik verder helemaal niet aan het woord geweest."

Van den Berg en twee andere ex-patiënten hebben advocatenkantoor Asselbergs en Klinkhamer ingeschakeld. Daar zijn nog zo'n tien telefoontjes binnengekomen. De advocaten hebben schadeclaims ingediend, en willen Sanders mogelijk ook strafrechtelijk laten vervolgen.

Inmiddels is Van den Berg tal van onderzoeken verder. Begin deze maand lag hij anderhalve week in het ziekenhuis voor testen. Wat zijn klachten wél heeft veroorzaakt, is nog niet bekend. "Als Sanders destijds beter zijn werk had gedaan, en me de juiste behandeling had gegeven, was ik er nu niet zo dramatisch aan toe geweest," denkt Van den Berg. "Hij heeft mijn leven verwoest. Hoe kun je in hemelsnaam zo met mensen omgaan? Ik vraag me af wat hij allemaal verbergt achter dat vriendelijke gezicht."

Geschorste neuroloog Sanders bleef maar werken
Neuroloog Evert Sanders werd in februari vorig jaar geschorst door het Bredase Amphiaziekenhuis, vanwege twijfel aan zijn functioneren. Gisteren werd duidelijk dat hij de afgelopen vier maanden nog heeft gewerkt in het Lievensbergziekenhuis in Bergen op Zoom. Dit ziekenhuis kampte met grote wachtlijsten. Het Lievensberg wist van het onderzoek naar Sanders, en sprak daarom met hem af dat collega's al zijn diagnoses zouden controleren. Voor alle zekerheid loopt het ziekenhuis de dossiers nu nogmaals na.

Sanders werkte ook nog bijna een jaar in vestigingen van De Rugpoli in Tilburg, Delden (Overijssel) en Velp (Gld). Ook daar was bekend dat er onderzoek naar hem liep.

Vrijdag kreeg Sanders van de Inspectie voor de Volkgezondheid het bevel om al het werk te staken. De inspectie spreekt van 'haastige en onjuiste diagnosen' door 'het nalaten van (lichamelijk) onderzoek', en 'onlogische keuzes met betrekking tot in te stellen therapie'. Dat leidde tot 'onnodige schadelijke bijwerkingen'. De inspectie heeft een klacht ingediend bij de tuchtrechter.

De inspectie baseert zich op een conceptrapport van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, in opdracht van het Amphiaziekenhuis. Sanders heeft aan de inspectie laten weten dat hij zich niet herkent in dit nog vertrouwelijke rapport.

De kwestie-Sanders lijkt op die van vakgenoot Jansen Steur, die bij Medisch Spectrum Twente jarenlang patiënten onjuist behandelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden