’Sancties nodig voor het voetbal’

amsterdam – - Ron Francis bespeurt bij de Nederlandse betaaldvoetbalclubs een mentaliteitsverandering. De financieel directeur van de KNVB merkt dat vrijwel alle clubs er veel aan doen om hun financiën zo snel mogelijk op orde te krijgen. Moet ook wel, want de straffen die de voetbalbond uitdeelt bij overtreding van de licentieregels zijn niet gering. Als de boekhouding niet op orde is, kan zelfs een puntenstraf volgen. En eventueel een indeling in categorie 1, waarin de betreffende club onder curatele komt van de KNVB. Die regels heeft de bedrijfstak zichzelf overigens opgelegd. Als stok achter de deur.

Deze week werd duidelijk dat alle Europese voetbalclubs gezamenlijk een verlies hebben geleden van meer dan 1 miljard euro. En dat pikt de Uefa niet langer. In nieuwe regels, sinds mei 2010 van kracht, staat dat iedere club in Europa zich moet houden aan het beleid van ’financial fair play’, wat er in de praktijk op neerkomt dat clubs niet meer geld mogen uitgeven dan ze binnenkrijgen. Francis: „Die regels zijn er al een tijdje, maar zijn nu plots weer actueel geworden omdat de cijfers naar buiten zijn gekomen. Als KNVB steunen we het financial fair play van harte. De Nederlandse clubs hebben het economisch al lastig, dan is het goed dat er internationaal wel volgens dezelfde richtlijnen wordt gespeeld.’’

In Nederland zijn er al langer strengere licentieregels, sinds 2008. NAC Breda was dit seizoen de eerste club in de eredivisie die werd bestraft met de aftrek van een punt. De club was te laat met de afdracht van pensioengelden. Financieel directeur ad interim Willem Reijn kan wel leven met de straf. Reijn: „Natuurlijk is het heel vervelend, maar wel een gevolg van de afspraken die we als clubs met elkaar gemaakt hebben. Wij zaten fout. En dan is dit het gevolg.”

Maar het was niet zozeer de aftrek van een punt die bij NAC Breda zorgde voor introspectie. Het was meer de uiterst zorgelijke situatie waarin de club terecht was gekomen. „Dat wij een punt aftrek hebben gekregen was het gevolg van verkeerd handelen. Punt”, zegt Reijn. „En natuurlijk zijn wij ervan geschrokken. Maar dat was niet nodig om ons ervan te overtuigen dat we fout zaten. Met het gigantische verlies van 4,2 miljoen euro was het voortbestaan van de club in gevaar gekomen. Dat de KNVB nu de mogelijkheid heeft om sancties uit te delen aan clubs die zich niet aan de regels houden, is goed. En het zal ook best helpen. Al is het voor de clubs wel een enorme zoektocht om te bepalen hoe de diverse regels geïnterpreteerd moeten worden.”

Vanaf het seizoen 2013/2014 zal ook de Uefa maatregelen treffen tegen clubs die zich niet houden aan de licentievoorwaarden. Voorzitter Michel Platini heeft al gezegd dat hij clubs die zich niet aan de regels houden, zal uitsluiten van internationaal voetbal, zoals de Champions League. „Dat is natuurlijk vervelend”, aldus de Fransman. „Maar deze maatregelen zijn essentieel voor de toekomst van het voetbal.”

De Uefa heeft bij de totstandkoming van de regels goed gekeken naar het Nederlandse licentiesysteem. Francis zat samen met Henk Kesler, oud-directeur betaald voetbal van de KNVB, in een Europese werkgroep die het financial fair play heeft vorm gegeven. Francis: „Voor een gedragsverandering heb je in het begin vaak regels nodig. En wij hadden in Nederland al jaren een redelijk goed functionerend licentiesysteem. Geen feilloze garantie, maar het heeft zijn waarde. Dus was het logisch dat de Uefa bij ons heeft meegekeken. Jeu Sprengers was belangrijk in het op de Europese agenda plaatsen van gezond financieel beleid in het betaald voetbal. Daarbij is transparantie belangrijk. Ook in Europees verband is het goed als clubs verantwoording afleggen over hun financiële handel en wandel. Helderheid en transparantie: laat als clubs maar zien wat je doet. Dat past bij een maatschappelijke organisatie. Voetbal is geen koekjesfabriek, maar van supporters, sponsors en de lokale gemeenschap.”

De nieuwe regels, opgesteld nadat de clubs doorkregen dat een solide huishouding van levensbelang is, hebben gezorgd voor een omslag in het betaald voetbal. Francis: „Of het nieuwe licentiesysteem echt werkt, kunnen we nu nog niet zeggen. Maar ik zie dat de clubs het heel serieus nemen. Iedereen is ermee bezig. En als je me nu vraagt hoe de financiële situatie van de clubs is, ben ik een stuk positiever dan een half jaar geleden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden