'Sanctie op niet melden medische misser kan strenger'

Ziekenhuis ligt nu niet wakker van boete, aldus hoogleraar Buijsen

Zijn zorginstanties wel genoeg doordrongen van de noodzaak om calamiteiten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te melden? Dat lijkt de vraag nadat de afgelopen weken verschillende medische missers via de media naar buiten kwamen.

Deze week plaatste de Inspectie het UMC Utrecht onder verscherpt toezicht vanwege een veronderstelde dodelijke fout op de afdeling hoofd-hals chirurgische oncologie. Het tv-programma 'Zembla' berichtte vorige maand over een patiënt die overleed nadat een arts bij het verwijderen van een tumor uit de neus de hersenen raakte.

Eerder al maakte Zembla melding van ernstige incidenten op de kno-afdeling van het ziekenhuis. Het voornemen om een van de betrokken artsen zijn werk weer te laten hervatten, zonder dit met haar te overleggen, was voor de inspectie de druppel.

Ook het Tergooi Ziekenhuis in Blaricum en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven hadden calamiteiten niet gemeld, bleek de afgelopen weken, nadat ook anderen zich met hun verhaal meldden.

Het Tergooi had vorig jaar gezwegen over een opvallend, plotseling overlijden van een 21-jarige man, wat via radioprogramma 'Argos' naar buiten kwam. Tot verontwaardiging van minister Schippers had het ziekenhuis de moeder betaald om een zwijgcontract te tekenen. Het Máxima Ziekenhuis bleek de Inspectie in 2013 niet te hebben verteld dat een arts onnodig een schildklier had verwijderd, berichtte - opnieuw - 'Zembla'. Via de patiënt kwam dit toch bij de Inspectie terecht.

"Dat zoiets pas gemeld wordt als de media zich ermee bemoeien, zoals in Utrecht, of helemaal niet, zoals in Veldhoven, dat gebeurt helaas wel vaker", zegt Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit. "Er zou best een lans gebroken kunnen worden voor veel strengere sancties op het verzwijgen van incidenten. Nu krijgen zorginstellingen eerst een waarschuwing. Pas als ze een tweede keer iets niet melden, kan het ze op een boete komen te staan, van maximaal 33.500 euro. Dat zijn nou geen bedragen waarvan dergelijke zorginstellingen wakker liggen."

Het Máxima Ziekenhuis kwam het destijds op een waarschuwing te staan. Van de kwesties in Blaricum en Utrecht moet eerst uit onderzoek nog blijken of er sprake was van een medische misser. Pas dan besluit de inspectie of er een boete opgelegd wordt, laat een woordvoerder weten.

Heel vaak gebeurt dat overigens niet, bleek onlangs uit cijfers over 2014. De inspectie wist toen twintig incidenten te achterhalen die niet gemeld waren. Omdat de IGZ 'niet weet wat ze niet weten', kon dat aantal wel eens veel hoger liggen, zei hoofdinspecteur Hans Schoo daarover.

"Als de helft gemeld wordt, zou ik dat eerlijk gezegd veel vinden", zegt Buijsen. "Maar anders dan bijvoorbeeld bij euthanasie, waarover artsen om de vijf jaar anoniem worden ondervraagd, wordt dat voor het melden van missers helaas in Nederland niet goed onderzocht. Daar kunnen we nog wel een slag maken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden