San Salvatorparochie scheurt

De leden van de San Salvatorkerk in Den Bosch zijn voor zichzelf begonnen. De rooms-katholieke kerk is in hun ogen veel te conservatief. Bij hun eerste viering, gisteren was het druk. Bij de achterblijvers was het stil. Twee reportages.

Terwijl het geroezemoes in de aula van het Bossche tehuis voor gehandicapten aanzwelt, raken de gastvrouwen bijna in paniek. De ruimte puilt uit. Gistermorgen stroomde het al vroeg vol met gelovigen die de San Salvatorkerk leeg achterlaten. Een van de dames is praktisch: "Laat mensen op hun rollator gaan zitten." Er wordt druk geschoven met houten klapstoeltjes, plastic stoelen, stoffen kantoorstoelen en een gymzaalbank. Iemand roept triomfantelijk: "Een volle kerk, toppie!" Zelfs op de koffiebar zitten mensen.

Hier geen wierook. Het ruikt naar eau de cologne. Voordat de viering begint zegt Leo Collard (89): "Het is zo onwezenlijk." Anderhalf jaar geleden nog was de uitvaart van zijn vrouw in de Salvatorkerk, het gebouw dat ze na de breuk moesten opgeven. "Schitterend was dat. Je mocht je eigen inbreng in de dienst geven. Bijna nergens kan dat, maar onder Mutsaerts zeker niet."

Hulpbisschop Mutsaerts is nu aangesteld bij de Salvatorkerk, terwijl hij zich meermaals neerbuigend had uitgelaten over de vrijzinnigheid van de parochie. Collard: "Hij zei ronduit dat wij toneelstukjes opvoerden. Dan komt hij ook aan de uitvaart van mijn vrouw." Een traan stroomt over zijn wang. "Dat ik dit nog moet meemaken op mijn leeftijd."

De viering begint met een lied van Huub Oosterhuis, begeleid door de cantorij, die in zijn geheel is overgelopen. In de overdenking gaat het over oude gewoontes loslaten. Om in vrijheid, God en de naaste lief te kunnen hebben. "Wat toepasselijk hè", fluistert Collard. Als de voorganger de collecte aankondigt, grapt hij: "Een aantal tradities laten we niet los." De afgescheiden parochieleden lachen.

Het is in de overvolle ruimte, met meer dan 250 man, een gepuzzel om de eucharistieviering ordelijk te laten verlopen. Gewoonlijk komt iedereen naar voren voor de hostie, nu gaan de mandjes met hosties naar verschillende hoeken. Ankie Luijcx (71) hecht niet aan katholieke rituelen. "Het moet niet te heilig zijn." Ze trekt een vroom gezicht, vouwt haar handen: "Niet van dit. Dat is iets van vroeger. Ons gaat het om de warmte van mensen."

Zullen de scheurmakers de achterblijvers missen? "Als die uit overtuiging daar blijven, dan mis ik ze niet", zegt Collard stellig. Ook Luijcx mist ze niet. "Maar ik respecteer hun keuze, hoor. Wij zijn voor vrijheid, blijheid."

'Het moet niet te heilig zijn'

Ruimte waar afgescheiden parochie samenkomt puilt uit, er zijn meer dan 250 mensen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden