San Salvator scheurt: Dienst zoals Rome het wil

De achterblijvers van de scheuring komen samen in de kerk tijdens een dienst die op klassieke rooms-katholieke wijze wordt gevierd.Beeld Werry Crone

De leden van de San Salvatorkerk in Den Bosch zijn voor zichzelf begonnen. Bij hun eerste viering, gisteren was het druk. Bij de achterblijvers was het stil. Veertig kerkgangers zijn blij dat er weer orde is in de parochie. "Er gingen hier mannen voor die geen priester waren. Dat kan toch niet?"

De klokken van de San Salvatorkerk in Den Bosch beieren. Vastberaden stiefelt Jo Brands (78) richting de ingang van het kerkgebouw. "Het was hier een zootje", zegt ze fel. "Er gingen hier mannen voor die geen priester waren. Dat kan toch niet?!" Ze is, gaat Brands door, opgelucht dat de katholieke orde weer is teruggebracht in deze parochie. "O jongen, wat stóórde het me hoe het hier ging."

Jo Brands behoort tot het handjevol getrouwen ('Ik ben solidair. Ik ben róóms-katholiek') dat niet is weggelopen uit de Salvatorkerk sinds hulpbisschop Rob Mutsaerts daar tijdelijk pastoor is.

In de banken van de San Salvatorkerk zitten krap veertig kerkgangers. Er heerst rust, wierook walmt, het orgel preludeert. Wie hier toevallig binnenkomt, merkt niet dat de gemoederen afgelopen weken zeer hoog opliepen. De voorganger, plebaan Geertjan van Rossem, refereert tijdens de begroeting heel kort aan alle ophef. De geestelijke wil, zo houdt hij zijn gehoor voor, niets anders dan een viering 'in alle eenvoud', zoals Rome het leert.

'Ik steun mijn kerk'
En dat krijgen de gelovigen. Van Rossem houdt een rechttoe rechtaandienst, strak volgens het boekje: met gebeden, gezangen, een korte overdenking en een eucharistieviering. "Dit is dus de gewone liturgie. Die kom je overal ter wereld tegen", fluistert Jacqueline Palte (55). "Ik was laatst in Parijs. Daar ging het ook zo." Normaal kerkt ze elders in de stad, maar ze is speciaal hiernaartoe gekomen. "Ik steun mijn kerk."

Het is wel wennen, zo'n halflege kerk, zegt Joop van Beurden (69) na afloop. Hij kerkt al jaren in de Salvatorkerk. Hij is als 'dissident onder de dissidenten' achtergebleven. Van Beurden genoot van deze mis. "De dienst had iets ouds en bestendigs. Geen herrie, maar iets magisch."

'Leiding wil zuivere kerk'

Het komt ongeveer eens per jaar voor dat een parochie zich losscheurt van de kerk, zegt Frank Bosman, theoloog aan de Universiteit van Tilburg. "Dat deze kwestie zoveel aandacht trekt, komt doordat er in het bisdom Den Bosch een serie van incidenten is." Zo weigerde onlangs een pastoor een man te begraven na euthanasie. Eerder werd een homoseksuele carnavalsprins de hostie geweigerd. Bosman: "De katholieke kerk trekt de touwtjes aan. Nu er steeds minder katholieken overblijven wil de kerkleiding een zuivere kerk, een soort 'heilige rest'."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden