Referendum

San Marino kiest voor legalisatie abortus

Vrijwilligers van de 'ja'-campagne om abortus te legaliseren delen folders en ander informatiemateriaal uit voorafgaand aan het referendum van zondag. Beeld REUTERS
Vrijwilligers van de 'ja'-campagne om abortus te legaliseren delen folders en ander informatiemateriaal uit voorafgaand aan het referendum van zondag.Beeld REUTERS

De inwoners van de kleine republiek San Marino hebben tijdens een referendum in grote meerderheid voor legalisatie van abortus gestemd. Pakweg 77 procent van de kiezers steunde het voorstel om afbreking van de zwangerschap tot de 12de week toe te staan. Daarna is het alleen mogelijk als het leven van de moeder gevaar loopt of de foetus ernstig misvormd is.

Redactie Trouw

De opkomst was laag, slechts 41 procent van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht.

Tot nu toe riskeerden vrouwen in de dwergstaat, die volledig wordt omringd door Italië, een gevangenisstraf van drie maanden bij het vroegtijdig beëindigen van de zwangerschap. Medici die de ingreep verrichten konden maximaal zes jaar cel krijgen. Veel vrouwen weken daarom uit naar Italië om daar de abortus te laten uitvoeren.

Het katholieke San Marino was een van de laatste staten in Europa, samen met Malta, Andorra en het Vaticaan, waar abortus volledig verboden was. Zelfs in geval van verkrachting, incest, ziekte van de foetus of gevaar voor de moeder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden