Samsoms probleemoplosser heeft verstand van treinen

Ze was in China, mee met het staatsbezoek van de koning en koningin. Maar Sharon Dijksma kon haar gedachten vorige week niet losmaken van de gebeurtenissen op het Binnenhof: haar partijgenoot, staatssecretaris Wilma Mansveld van infrastructuur en milieu, lag onder vuur.

Dijksma hield er rekening mee dat Mansveld zou moeten aftreden vanwege het kritische Fyra-rapport. En zo geschiedde. Dijksma realiseerde zich bovendien dat zij in beeld zou kunnen komen als haar vervanger. Ook dat gebeurde. Vlak na het vertrek van Mansveld, woensdag, belde PvdA-leider Diederik Samsom naar China. Dijksma hoefde niet lang na te denken.

En zo wordt de staatssecretaris van economische zaken de nieuwe staatssecretaris van infrastructuur en milieu. Deze overstap zegt veel over Sharon Dijksma (44). Multi-inzetbaar. Vakkundig. Buitengewoon loyaal aan de partij. Dat bleek al eind 2012 nadat PvdA'er Co Verdaas als kersverse staatssecretaris was gestruikeld over onterecht ingediende declaraties. Samsom zocht een opvolger en benaderde Dijksma, wetende dat zij zo'n aanbod niet zou afslaan.

Het is om meerdere redenen verklaarbaar dat de PvdA-top nu opnieuw bij Dijksma aanklopt. De afgelopen drie jaar is zij erin geslaagd de rust terug te brengen in de wereld van natuur en landbouw. Haar voorganger Henk Bleker (CDA) had in 2012 een portefeuille vol geruzie achtergelaten. Boeren en natuurliefhebbers stonden met verhitte hoofden tegenover elkaar. Dijksma bracht de partijen weer aan tafel. Ze loodste de mestwet, stikstofwet, natuurwet en melkveewet door het parlement. Het werk zit er grotendeels op.

Wat ook meespeelt: Dijksma heeft affiniteit met haar nieuwe portefeuille. Als Kamerlid voerde ze jarenlang het woord over het spoor. In haar nieuwe functie zal ze die ervaring goed kunnen gebruiken, gezien het gepeperde rapport van de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Die heeft aangetoond dat de problemen met de Italiaanse flitstrein niet los te zien zijn van de positie van de Nederlandse Spoorwegen: een overheidsbedrijf dat moet concurreren met commerciële spoorbedrijven. Dijksma kan een fundamenteel debat over de toekomst van het spoor tegemoet zien.

Haar eerste opdracht zal zich achter de schermen afspelen. Na de beëdiging, later deze week, wacht een gesprek met VVD-minister Melanie Schultz over de verdeling van de werkdruk op het ministerie van infrastructuur en milieu. Mansveld bleek niet opgewassen tegen de hoeveelheid problemen op haar terrein. Behalve de Fyra, zorgde de financiële situatie bij spoorbeheerder ProRail voor hoofdpijn.

Mansveld was ook verantwoordelijk voor de luchtvaart en het klimaat. Schultz gaat over de politiek ongevaarlijke dossiers, zoals water en wegen. Het is denkbaar dat Dijksma luchtvaart overdraagt aan Schultz voor een betere balans tussen de portefeuilles.

De nieuwe staatssecretaris zal alle energie nodig hebben voor de malaise op het spoor. Bovendien wacht haar eind deze maand de belangrijke VN-klimaattop in Parijs.

... zij de nieuwe staatssecretaris van infrastructuur en milieu wordt. Ze volgt Wilma Mansveld op.

in het nieuws omdat ...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden