Samsom zou al blij zijn met halve invoering van 'plan-Samsom'

VAN ONZE CORRESPONDENT

Diederik Samsom, leider van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, zal het al heel wat vinden als slechts de helft van zijn veelbesproken 'plan-Samsom' in de praktijk wordt gebracht. Dat plan dook eind vorige maand op als alternatieve aanpak van de migratiecrisis.

"Eerlijk gezegd zou ik al gelukkig zijn als we de helft kunnen terugsturen vanuit Griekenland naar Turkije, namelijk degenen die sowieso geen recht hebben op asiel in Europa", zei Samsom gisteren, na afloop van een bijeenkomst van Europese sociaal-democratische regerings- en partijleiders in Brussel.

Het plan-Samsom, dat ook rondgaat als (onder meer) het plan-Merkel, komt erop neer dat Griekenland alle migranten vanuit Turkije direct terugstuurt. Parallel daaraan moet een reguliere overtocht op gang komen van erkende vluchtelingen vanuit Turkije naar een groep van zo'n zeven EU-landen die daarvoor openstaan.

Samsom vindt dat de Europese leiders, die tijdens hun top gisteravond over de migratiecrisis spraken, Turkije te weinig tegemoetkomen. Daardoor zitten we volgens hem nu in een situatie waarin de EU en Turkije op elkaar wachten.

"De Europese boodschap aan Turkije zou moeten zijn: wij zullen een fors deel van jullie opdracht overnemen. De aantallen over te nemen vluchtelingen en de datum dat dat moet gebeuren, dat zijn de twee cruciale knikkers die in een vakje moeten vallen. En dan moeten de Turken er één knikker bij doen, namelijk: wij nemen die mensen terug uit Griekenland. In eerste instantie iedereen die sowieso geen asiel aanvraagt in Griekenland, en in de beste instantie iedereen. Want alleen die laatste stap voorkomt dat mensen in bootjes stappen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden