Samsom ziet eind aan zijn isolement

Kunduz-coalitie is nog geen kabinet

PvdA-leider Diederik Samsom gelooft dat na de verkiezingen van september nog altijd gekoerst kan worden op een kabinet waaraan zowel PvdA als D66 en GroenLinks deelnemen.

Hoewel de PvdA vorige week niet meedeed aan het unieke bezuinigingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, is de PvdA volgens Samsom niet naar de zijlijn verdreven in de aanloop naar een nieuw kabinet. Op een partijbijeenkomst, afgelopen zaterdag in Utrecht, zei de PvdA-leider over zijn verhouding met GroenLinks en D66: "Er is niets kapot".

De PvdA kreeg vorige week veel kritiek op de afzijdigheid bij het 'constructieve middenakkoord' over twaalf miljard bezuinigen. Maar de indruk dat de partij nu moederziel alleen is komen te staan in politiek Den Haag is niet terecht, meent Samsom. In het politieke landschap zoals hij dat voor zich ziet, bevinden GroenLinks en D66 zich nog altijd "in de buurt" van de PvdA.

De SP, die net als de PvdA niet meedeed aan het grote bezuinigingsplan, is voor Samsom "in een andere hoek nabij". Ook de partij van Emile Roemer blijft voor hem een mogelijke toekomstige coalitiepartner.

Vanuit de SP klinken eveneens voorspellingen dat de vijf partijen van de 'Kunduz-coalitie' niet zomaar na de verkiezingen de kortste weg naar een gezamenlijk kabinet zullen zoeken. "Dat denk ik niet. Deze week was het een noodsprong. Na de verkiezingen is alles anders", zei SP-senator Tiny Kox in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

GroenLinks-fractieleider Jolande Sap wil streven naar een zo progressief mogelijk kabinet. "Daar hoort wat mij betreft de PvdA bij", zei ze dit weekeinde in een interview met de Volkskrant. Samsom put hoop uit deze 'signalen'. "Bovendien kunnen we bij de verkiezingen zelf zo groot worden dat ze niet zonder ons kunnen", hield hij zijn partijgenoten in Utrecht voor.

Dan moet de PvdA het op verkiezingsdatum 12 september wel beter doen dan in de huidige opiniepeilingen. Maurice de Hond peilt een zware virtuele tegenslag voor de sociaaldemocraten, sinds hun buitenspelpositie: zes PvdA-zetels verlies.

Uit de enquête blijkt verder dat sinds het akkoord bij een meerderheid van de kiezers het vertrouwen in de politiek is gestegen.

De ledenraad van de PvdA, waar actuele kwesties met de partijtop worden besproken, steunde Samsom in zijn besluit niet aan het akkoord mee te doen. En hij kreeg luid applaus toen hij zich verkiesbaar stelde voor het lijsttrekkerschap.

VANDAAG 4 Meer politiek nieuws

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden