Samsom zet zijn partij flink onder druk over illegaliteit

PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de PvdA-ledenbijeenkomst in Den Haag over het strafbaar stellen van illegaliteit. Beeld anp
PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de PvdA-ledenbijeenkomst in Den Haag over het strafbaar stellen van illegaliteit.Beeld anp

Hoewel strafbaarstelling van illegaal verblijf zich uitstekend leent voor een emotioneel debat, ging het er de afgelopen week tijdens PvdA-bijeenkomsten in Eindhoven, Groningen en Den Haag opmerkelijk kalm en beheerst aan toe.

Politiek leider Samsom kreeg rustig de tijd kritische vragen te beantwoorden en uit te leggen waarom hij weigert met de VVD de onderhandelingen over die strafbaarstelling te heropenen. Of hij voldoende overtuigend is geweest, zal morgen blijken in Utrecht, waar de PvdA een extra politieke ledenraad houdt. Maar vaststaat dat Samsom de druk op zijn leden deze week maximaal heeft opgevoerd.

Net zo min als het partijcongres, het hoogste orgaan binnen de partij, kan de politieke ledenraad de fracties in Eerste of Tweede Kamer tot iets dwingen. Wel kan hij 'zwaarwegende adviezen' geven. Mocht de ledenraad in navolging van het partijcongres twee weken geleden in meerderheid vinden dat Samsom toch weer met de VVD moet gaan onderhandelen, dan kan hij dat advies naast zich neerleggen. Zoals hij ook deed met de bijna unanieme oproep van het congres.

Zijlstra houdt vast
Woensdag leek het er even op dat de VVD bereid was de PvdA de helpende hand te reiken. "Er valt te praten. Deze kwestie is ons geen kabinetscrisis waard", noteerde het ANP. Dat zal vast zo zijn. Maar direct daarna lieten de liberale bewindslieden weten vast te houden aan het regeerakkoord. Hoe zouden ze ook anders kunnen? Ministers gaan niet over het regeerakkoord. Dat is een overeenkomst tussen fracties, in dit geval van PvdA en VVD. Zij kunnen besluiten het regeerakkoord aan te passen.

Maar wat zegt fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD? Dat hij vasthoudt aan het regeerakkoord. Het zou ook wel gek zijn als hij nu zou roepen: 'Kom maar praten', terwijl Samsom zich uitslooft om zijn achterban aan de afspraak te houden. Samsom zou volledig in zijn hemd staan.

Ook hulp verlenen wordt strafbaar
De PvdA-leider is niet happig op heronderhandelen, want 'afspraak is afspraak'. Maar dat betekent niet dat hij helemaal niets met de VVD te bespreken heeft. Binnen het regeerakkoord is daarvoor ruimte. Dat is namelijk heel kort over de strafbaarstelling: "Illegaal verblijf wordt strafbaar gesteld. Daarbij zijn particulieren en particuliere organisaties die individuele hulp bieden niet strafbaar."

Het wetsvoorstel, zoals ingediend door staatssecretaris Teeven van justitie, is daarmee op een belangrijk onderdeel in strijd. Immers, vreemdelingen die na twee boetes opnieuw worden betrapt op illegaal verblijf, krijgen een 'zwaar inreisverbod'. Worden ze daarna nog eens gesnapt, dan is dat een misdrijf waarop een celstraf van zes maanden staat of een geldboete. Volgens het strafrecht is meehelpen aan een misdrijf strafbaar en dus zijn hulpverleners van deze illegalen dan, in strijd met het regeerakkoord, toch de klos.

"Teeven heeft z'n wetje iets te vrijpostig gemaakt", zei Samsom deze week in Eindhoven. Wat hem betreft mag illegaal verblijf nooit een misdrijf zijn, maar slechts een overtreding, al was het maar met het oog op de hulpverlening.

Druk
Om te overtuigen, is Samsom best bereid zijn achterban de stuipen op het lijf te jagen. Toen in november binnen de VVD opstand ontstond over de inkomensafhankelijke ziektekostenpremie, kwam de PvdA de liberalen tegemoet. Waarom nu niet andersom?

Daarvoor heeft de VVD een hoge prijs betaald, zegt Samson dan. 250 miljoen werd uit de infrastructuur (het bij de liberalen zo geliefde asfalt) gehaald ten gunste van de sociale zekerheid. Samsom, woensdag in Groningen: "Als wij nu de strafbaarstelling van tafel willen, heeft de VVD de prijs al bepaald. Dan kunnen we zomaar 250 miljoen voor ontwikkelingssamenwerking kwijtraken aan defensie."

Als dit waar is, dan moet de ledenraad morgen een moeilijke afweging maken: strafbaarstelling illegaliteit tegenover een greep in de kas van ontwikkelingssamenwerking. Hoeveel druk kun je nog meer zetten op een partij die pal wil staan voor internationale solidariteit?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden