Samsom wil niet te snel hervormen

PvdA'ers Diederik Samsom en Hans Spekman gisteren tijdens de partijbijeenkomst. Beeld Werry Crone

Een linkse blauwdruk voor het toekomstige Nederland. Dat is het alternatief dat de nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom gisteren schetste voor de bezuinigings- en hervormingsplannen die momenteel in het Catshuis worden uitgebroed door de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV.

'Onze keuzes voor de toekomst van Nederland' staat boven het verhaal dat hij hield op een partijbijeenkomst in Den Haag .

Hogere en middeninkomens
Om de financieel-economische crisis op te lossen vraagt de PvdA van de hogere en middeninkomens een flink hogere bijdrage. Samsom rekent af met de marktwerking in de zorg, pakt de hypotheekrente aan en probeert een halt toe te roepen aan de 'veramerikanisering' van de arbeidsmarkt.

Hervorming van de arbeidsmarkt betekent voor hem niet, zoals voor andere partijen als de VVD of D66, het verkorten van de WW-duur of afschaffing van de ontslagbescherming, maar 'het stoppen van de oprukkende hyperflexibiliteit'.

Vertrouwen in de toekomst
Samsom hield een breed verhaal met als strekking dat Nederlanders het vertrouwen in de toekomst van het land moeten terugkrijgen. De basis van de samenleving moet weer op orde komen, meent de PvdA-leider, en dat betekent volgens hem: zekerheid van werk, veilige straten, betaalbare woningen, goede scholen, een bereikbaar ziekenhuis en een betrouwbare energievoorziening.

Kortom: voorzieningen die samen de ladder vormen waarlangs iedereen omhoog kan klimmen. De plannen die Samsom gisteren presenteerde waren deels al bekend, maar doordat hij ze gisteren als nieuwe PvdA-leider voor het eerst in een samenhangend geheel presenteerde kregen ze toch een extra lading.

Zekerheid en veranderingen
Samsom laveert zorgvuldig tussen de behoefte aan zekerheid en de noodzaak van veranderingen. Hij houdt vast aan verhoging van de AOW-leeftijd in 2020 en niet eerder. Hij pakt de aftrek van de hypotheekrente aan, maar schaft hem niet helemaal af. Hij voert wat veranderingen door aan de WW en de ontslagvergoeding, maar heel voorzichtig.

De plannen moeten in 2015 een bedrag opleveren van twintig miljard euro, voldoende om het overheidstekort tot een aanvaardbaar peil terug te brengen, al lukt dat volgend jaar nog niet. Dan bedraagt het tekort 3,6 procent, meer dan de norm van drie procent van de EU. Het CPB moet de plannen nog doorrekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden