Update

Samsom wil niet extra bezuinigen

PvdA-leider Diederik Samsom.Beeld anp

PvdA-leider Diederik Samsom lijkt niet te voelen voor extra bezuinigingen dit jaar. Hij ziet in de huidige recessie één van de 'buitengewone omstandigheden' die volgens de EU-regels ruimte geven om de norm van een begrotingstekort van 3 procent een jaar later te halen.

De 3-procentsnorm moet volgens Samsom uiteindelijk wel gehaald worden, maar dat moet op een manier en in een tempo dat 'verstandig is voor de groei en de werkgelegenheid', zei hij dinsdag.

VVD
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was terughoudender, maar ingewijden meldden eerder al dat ook de VVD niet meer wil snijden in de lopende begroting. Zijlstra zei dat hij de cijfers van het Centraal
Planbureau over de economische groei en het begrotingstekort eerst wil afwachten. Voor de VVD zal altijd blijven gelden dat de overheidsbegroting op orde moet komen. De grens van 3 procent is 'een duidelijke streep'. Zijlstra wil de problemen oplossen 'als ze zich voordoen'.

Donderdag komt het CPB met nieuwe economische voorspellingen voor 2013 en 2014. Dan zal waarschijnlijk blijken dat het Nederlandse begrotingstekort hoger zal zijn dan de in Europees verband afgesproken 3 procent. Normaliter zou Nederland extra moeten bezuinigen om aan de norm te voldoen, maar eurocommissaris Olli Rehn liet vrijdag al doorschemeren dat Nederland meer tijd zal krijgen. Een definitief besluit daarover valt in mei. Volgens Rehn heeft het kabinet ingrijpende bezuinigingen en hervormingen in gang gezet. De opbrengst daarvan op de lange termijn weegt voor de Commissie zwaarder dan het kale tekort in een bepaald jaar.

Vorig jaar waren de CPB-prognoses voor het kabinet Rutte I aanleiding om in het Catshuis te onderhandelen over nieuwe bezuinigingen. Het nieuwe kabinet sprak in het regeerakkoord af om te voldoen 'aan de Europese afspraken'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden