Samsom wil miljarden extra voor onderwijs

Diederik Samsom. Beeld anp
Diederik Samsom.Beeld anp

De Nederlandse overheid moet 10 miljard euro extra uittrekken voor het onderwijs. Dat zegt Diederik Samsom, partijleider van de Partij van de Arbeid. Samsom spreekt vandaag de leden van zijn partij toe op een partijcongres in Amersfoort. In een gesprek met Trouw zegt Samsom dat hij leraren 'twee keer zo goed wil opleiden, twee keer zo veel betalen en ook twee keer zo snel afscheid van ze wil kunnen nemen als het echt niet gaat'.

Romana Abels en redactie politiek

Diederik Samsom is partijleider van een partij die wel regeert, maar toch de afgelopen week somber haar zeventigjarig bestaan vierde. De stemming reflecteert de peilingen, die slechter zijn dan ooit. Toch denkt Samsom weer aan een nieuwe regeerperiode. Het komend jaar denkt hij de kiezers te kunnen overtuigen. Hij wil ze duidelijk maken wat de PvdA de afgelopen tijd heeft bereikt en ze enthousiast maken voor nieuwe plannen.

"Ik ben gegrepen door het verhaal van Eric van 't Zelfde, directeur van de Hugo de Grootschool in Rotterdam", vertelt Samsom. "Die kwam in 2009 op een school werken waar de helft van de kinderen zakte. Hij besloot: 'Ik ga hier de beste school van Nederland van maken'. Een bizarre ambitie, maar inmiddels heeft hij die waargemaakt. Hij heeft van de 42 leraren er 34 ontslagen, nam 34 nieuwe aan. Hij wil nu eigenlijk verder. Van 't Zelfde ziet kinderen van twaalf jaar op school komen met een enorme taalachterstand. Hij wil een school voor kinderen van drie tot achttien jaar, met één doorlopende leerlijn, met meer uren op school. De droom van Eric van 't Zelfde is onze droom. Dat betekent dat je op termijn voor onderwijs miljarden meer uittrekt dan nu."

Samsom geschikte lijsttrekker?
Moet Samsom wel lijsttrekker zijn voor de PvdA bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen? Prominent PvdA-kamerlid Jacques Monasch vindt van niet. "Het land en de partij hebben een lijsttrekker nodig van statuur. Ahmed Aboutaleb. Of Eberhard van der Laan."

10 miljard meer
Samsom ziet het als een langetermijndoel. "Het gaat niet in één kabinetsperiode. Misschien duurt het vijftien jaar. Maar mijn doel is dat onderwijs een van de belangrijkste investeringen wordt die de overheid doet. Ik wil 10 miljard meer." Voor dit jaar staat er 34 miljard euro op de begroting van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap.

Met zijn droom neemt Samsom vast een voorschot op het nieuwe verkiezingsprogramma voor 2017, waaraan nog wordt gewerkt. Behalve over onderwijs heeft Samsom ook een droom over economie. "Wij sociaal-democraten hebben de opdracht te bouwen aan een economie waarin voor iedereen plek is. Dat betekent ingrijpen in de economie, dat betekent sturen. Om die jongens met mbo-2 ook een plek te geven op de arbeidsmarkt dienen we de maakindustrie in dit land weer een prominente plek te geven. Dat is een andere focus dan die op financiële dienstverlening of consultancy, de dingen van het brein, waar de laatste jaren zo veel op gericht was.

Kiempjes
"Het mooie is: de kiem voor een vitale maakindustrie is er. Als iets tot op de micron nauwkeurig moet, dan moet je in dit land zijn. Uit de hele wereld komen mensen naar de Machinefabriek in Emmen. Voor een nieuwe industriepolitiek is ook de kiem gelegd: het NLII, de nationale investeringsinstelling. Daar moet het midden- en kleinbedrijf straks massaal kunnen aankloppen voor kredieten. En grote kredieten, want je bent er niet met een paar duizend euro. Uiteraard heeft dat tijd nodig, zeker vijftien jaar, maar in een nieuwe regeerperiode moeten we de kiempjes die er zijn tot verdere ontwikkeling laten komen.

Vandaag in Trouw een groot interview met Diederik Samsom: 'Onze ideologie staat stevig'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden