Update

Samsom wil bonussen SNS terugvorderen

Diederik Samsom, vorige week. Beeld anp
Diederik Samsom, vorige week.Beeld anp

PvdA-leider Samsom wil onderzoeken of de bonussen die aan de voormalige top van SNS Reaal zijn uitgekeerd, zijn terug te vorderen.

Redactie en ANP

Samsom zei dat bij Eva Jinek op Zondag. Hij zei te verwachten dat het moeilijk wordt, maar dat met een nieuwe wet in de hand mogelijk geld teruggevorderd kan worden van de mensen die beslissingen namen waardoor SNS Reaal in problemen kwam. De top van de bank strafrechtelijk aanpakken leek Samsom moeilijk.

De Nederlandse Staat besliste afgelopen vrijdag de bank te onteigenen en over te nemen. Minister Dijsselbloem van Financiën maakte toen bekend dat het bestuur van de bank ontslag nam.

De PvdA-leider wil wel dat consumenten meer in bescherming worden genomen. De verkoop van financiële producten die 'aantoonbaar slecht' zijn, moet verder aan banden worden gelegd.

De nationalisatie van SNS kost de schatkist 3,7 miljard. Samsom wilde niet speculeren of hierdoor dit jaar extra bezuinigd moet worden. Hij wees erop dat er ook meevallers zijn. Het kabinet hakt in het voorjaar de knoop door, als er nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau zijn.

Samsom liet zich niet uit over de EU-norm, die voorschrijft dat het begrotingstekort van de overheid hooguit 3 procent mag bedragen. Wel zei hij dat 'niets heilig' is.

Verloren jaren
Samsom zei verder dat de politiek de afgelopen tien jaar gefaald heeft door geen grote hervormingen door te voeren. Jaren geleden was al duidelijk dat een ingreep in de hypotheekrenteaftrek onvermijdelijk was, maar er gebeurde niets. Nu moeten allerlei pijnlijk maatregelen alsnog worden genomen, terwijl dat tijdens een economische crisis veel pijnlijker is, zei Samsom. Hij sprak van 'tien verloren jaren'.

De PvdA-leider riep zaterdag tijdens de besloten Bilderbergconferentie werkgevers en vakbonden op om 'het eigen gelijk ondergeschikt te maken' en een akkoord te sluiten met het kabinet over het aanpakken. Ook de oppositie in de Kamer riep hij daartoe op. Hij wil dat het kabinet alles op alles zet om geld vrij te maken voor een energiebesparingsfonds, dat kan zorgen voor meer werkgelegenheid in de bouw, zoals CDA en andere oppositiefracties willen. Dit plan werd eerder door de coalitie afgewezen wegens gebrek aan financiële dekking.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden