Update

Samsom sluit zich niet aan bij bezuinigingsdeal

Diederik Samsom staat de pers te woord Beeld anp
Diederik Samsom staat de pers te woordBeeld anp

PvdA-leider Diederik Samsom gaat niet zich niet aansluiten bij het onderhandelingsakkoord van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Dat zei hij tegenover radio 1.

Volgens Samsom kan de PvdA niet instemmen met een akkoord waarin de btw wordt verhoogd, de lage inkomens forse klappen krijgen en de pensioenleeftijd versneld omhoog gaat. Samsom is alleen bereid mee te doen als de pijn eerlijk wordt verdeeld en niet alleen wordt afgewenteld op de lage- en middeninkomens, zo zei hij. Hij zal vanavond tijdens het Kamerdebat nog proberen om dingen in het akkoord te veranderen.

Volgens GroenLinks-leider Jolande Sap, die de PvdA graag bij het akkoord wil betrekken, is Samsom 'te laat'. 'Hij wil meedoen, maar hij is te laat en dat betreur ik zeer.' Volgens Sap wilde de PvdA-leider nog meedoen met het akkoord en dingen aanpassen, maar kwam dat voor de onderhandelaars te laat. Op de vraag of de PvdA te laat had bewogen, antwoordde Sap dat je dat zou kunnen concluderen.

Overleg
Nadat minister Jan Kees de Jager (Financiën) vanmiddag een akkoord had bereikt met VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie overlegde hij 40 minuten met Samsom. Samsom had eerder vandaag al verzocht om een overleg, maar de bewindsman sprak eerst met de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Dat beraad heeft meer dan 2,5 uur geduurd.

De Jager ging naar de PvdA om een zo breed mogelijke meerderheid voor het plan te krijgen, zei hij. 'Ik sta open voor elke fractie die constructief wil samenwerken.'

Bewegen
Samsom zei eerder in de ochtend bereid te zijn 'te bewegen' om met andere partijen tot afspraken te komen over het terugdringen van het begrotingstekort voor volgend jaar.

Het debat over de bezuinigingen, dat om 15.00 uur zou beginnen, is uitgesteld tot 19.30 uur donderdagavond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden