Samsom: Rutte creëert werkloosheid

Premier Mark Rutte.Beeld anp

PvdA-leider Diederik Samsom wil een volledig ander beleid dan in zijn ogen premier Mark Rutte heeft gevoerd. 'Hij bezuinigt en hij creëert werkloosheid', concludeert Samsom vandaag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van de PvdA.

Daarin kiest de PvdA ervoor te investeren, de economie te stimuleren en voorzichtig te bezuinigen. 'Zo komt Nederland uit de crisis', meent Samsom. Volgens hem wijst Rutte steeds op internationale oorzaken voor de economische teruggang, maar zit het probleem bij de afgenomen bestedingen in eigen land, doordat consumenten het vertrouwen zijn kwijtgeraakt. 'We deden het beter dan de rest van de Europese Unie. Van een topper zijn we een Europese tobber geworden.'

Investeringen
Groei en banen, dat is wat ons land volgens Samsom nodig heeft. Investeringen zijn nodig om de economie aan te jagen. Zo wil de PvdA onder meer 600 miljoen euro vrijmaken voor het onderwijs, bijvoorbeeld om het aantal studenten techniek te verdubbelen.

Samsom benadrukte dat de groei in Nederland niet zonder Europa tot stand kan komen. Hij wil daarom voorkomen dat Europa wegzakt 'in een spiraal van bezuinigingen, meer recessie, meer tekorten en weer nieuwe bezuinigingen'.

Reiskostenvergoeding
In haar verkiezingsprogramma draait de PvdA een aantal maatregelen uit het begrotingsakkoord terug, zoals de verhoging van de btw en het schrappen van de onbelaste reiskostenvergoeding. In totaal wijkt het PvdA-programma in 2013 voor 6 miljard euro af. Voor 3 miljard euro heeft de partij alternatieve bezuinigingen gevonden.

De PvdA heeft er verder voor gekozen de AOW-leeftijd op een andere manier tot 67 jaar te verhogen dan werkgevers en vakbeweging in het pensioenakkoord hadden afgesproken. In de PvdA-plannen gaat de leeftijdsgrens in 2017, 2020 en 2022 steeds met een half jaar omhoog om uiteindelijk in 2025 op 67 jaar uit te komen. Volgens Samsom maakt zijn partij het voor mensen met zware beroepen wel mogelijk om eerder te stoppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden