Samsom negeert meerderheid congres

PvdA-leider houdt vast aan afspraak met VVD over strafbaarstelling illegaal verblijf en oogst boegeroep

Het PvdA-congres is er beduusd van. Dat hadden ze niet verwacht van partijleider Diederik Samsom: hij weigert een met overweldigende meerderheid aangenomen motie uit te voeren die zich uitspreekt tegen het strafbaar stellen van illegaal verblijf. Maar Samsom weigert opnieuw te gaan onderhandelen met coalitiepartner VVD over deze afspraak uit het regeerakkoord.

Boegeroep klinkt, iemand roept 'aftreden', wanneer Samsom zaterdag in de congreszaal in Leeuwarden duidelijk maakt dat hij niet wil terugkomen op afspraken die in het regeerakkoord zijn gemaakt en waarmee in november ook het PvdA-congres heeft ingestemd. Samsom: "Ik maakte een afspraak, en met uw toestemming gaf ik mijn woord. En mijn woord als politiek leider staat. Ik kan niet voldoen aan uw wens mijn woord te breken."

Bovendien, zo legt de partijleider uit, er zijn met de VVD afspraken gemaakt over een humaner vreemdelingenbeleid. Ook die zijn weer van tafel, als er moet worden heronderhandeld.

Na zijn toespraak krijgt Samsom weliswaar applaus, maar het klinkt niet echt warm en niet iedereen klapt mee. "Dat je toch nog applaudiseert voor Samsom terwijl je net voor zo'n motie hebt gestemd, dat snap ik niet", zegt een congresganger die graag consequent wil blijven.

Partijprominenten die meestal hun woordje klaar hebben, houden liever hun mond. "Ik ben even sprakeloos", zegt er een. Ook een oud-wethouder die van zijn afdeling de opdracht had meegekregen voor de motie te stemmen en die had verwacht dat Samsom wel met de VVD zou gaan praten ('daar willen ze er ook vanaf'), wil nu liever even niet in de krant.

Maar Piet Boekhoudt uit Groningen, oud-rivaal van Hans Spekman voor het partijvoorzitterschap, maakt van zijn hart geen moordkuil. "Zo kun je de partijdemocratie wel afschaffen." Sander Terphuis, die in de jaren negentig als vluchteling uit Iran enige maanden ondergedoken heeft gezeten in Friesland en die zevenduizend handtekeningen wist te verzamelen onder een petitie tegen de strafbaarstelling, sluit niet uit dat hij steun gaat werven voor een nieuw partijcongres.

Hij vindt dat er door de congresuitspraak sprake is van een 'nieuwe werkelijkheid': "Samsom kan dit niet naast zich neerleggen". Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam en ondertekenaar van de petitie, is ook duidelijk. Bij 'Jinek op Zondag' zegt hij: "Met zo'n congresuitspraak moet je als partijleider aan het werk".

Vrijdag voor het congres doet het partijbestuur nog een poging de onvrede in de partij te sussen. In Trouw laat partijvoorzitter Hans Spekman weten dat een PvdA-werkgroep moet onderzoeken of strafbaarstelling in strijd is met de afspraak om mensenhandel terug te dringen. Zo ja, dan moet de strafbaarstelling van tafel.

Spekman stelt nog andere voorwaarden: wie buiten eigen schuld niet uitgezet kan worden, is niet strafbaar; ook hulp aan illegalen mag niet strafbaar worden. Dit alles en nog meer wordt door het partijbestuur na overleg met Samsom in een motie aan het congres voorgelegd. Spekman wijst er nog op dat illegaal verblijf ook nu al strafbaar is. Er is al een inreisverbod voor afgewezen asielzoekers. Zij kunnen na een paar keer betrapt te zijn worden beboet. Het voorliggende wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven scherpt de strafbaarheid 'slechts' aan, maar daar wil Spekman weer van af.

Het mag allemaal niet baten. Sander Terphuis weet wat het is om als illegaal dagelijks te leven met de angst betrapt en uitgezet te worden. "Ik was echt bang," zegt hij het congres. Hij doet een hartstochtelijk oproep aan Samsom en de fractie om ervoor te zorgen dat de strafbaarstelling van tafel gaat. "Dit is een principekwestie. Over mensen sluit je geen compromissen."

Hij krijgt een staande ovatie. Er zijn er meer die zich voor de motie uitspreken. Niet alleen om principiële, maar ook om praktische redenen. "Welk probleem lossen we hier eigenlijk mee op? Stappen de mensen die hier al jaren illegaal verblijven nu op? Hoe zorgen we dat ze bereikbaar blijven en niet wegduiken in de krochten van onze samenleving?"

In de wandelgangenvallen valt wel irritatie te beluisteren over de actie tegen de afspraak in het regeerakkoord. Maar vicefractieleider Martijn van Dam en Hans Spekman weten dat het pleit beslecht is, wanneer zij proberen het congres te paaien. Van Dam: "Er is er in de fractie niet één die staat te juichen over strafbaarstelling van illegaliteit".

Spekman: "Ik heb geen ander geweten dan jullie. Ik vind het net zo vreselijk. Maar jullie hebben voor het regeerakkoord gestemd. Dat móet ik zeggen. We moeten elkaar aan de afspraken houden."

Met een overweldigende meerderheid stemt het congres toch tegen de strafbaarstelling. Gisteren maakte Samsom bekend dat er een extra ledenraad op 12 mei komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden