Samsom: Nederland snel uit impasse halen en nieuwe start bieden

De fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer bijeen om met Kamervoorzitter Gerdi Verbeet de ontstane situatie te bespreken. Derde van links aan de tafel, Diederik Samsom. Beeld Werry Crone
De fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer bijeen om met Kamervoorzitter Gerdi Verbeet de ontstane situatie te bespreken. Derde van links aan de tafel, Diederik Samsom.Beeld Werry Crone

INTERVIEW - PvdA-leider Diederik Samsom is voorstander van snelle verkiezingen, namelijk op 27 juni. Met zijn collega's van VVD en SP - tijdens de verkiezingen misschien wel zijn grootste concurrenten en op dit moment samen goed voor de kleinst mogelijke Kamermeerderheid van 76 zetels - heeft hij daarover een deal gesloten. De kleine fracties zijn woedend. Vanwaar die haast?

Wilfried van der Bles

"De kleinst mogelijke meerderheid is weliswaar voor verkiezingen op 27 juni, maar die meerderheid is niet besluitvormend. De Kamer gaat vandaag eerst debatteren waarna het kabinet beslist. Wij willen snelle verkiezingen, omdat dat de snelste manier is om Nederland uit de impasse te halen en een nieuwe start te bieden.

Na zeven weken onderhandelen in het Catshuis heeft de premier alles uit z'n handen laten vallen. Tot verkiezingen is er altijd onzekerheid over wat je daarna kan besluiten. Dan is het maar beter eerst verkiezingen te houden. Daarmee stel je ook de financiële markten sneller gerust."

Maar is het wel democratisch de kleine fracties zo te overstemmen? Die hebben meer tijd nodig om zich voor te bereiden op verkiezingen.

"We voldoen aan de wet. Het wordt hard werken voor iedereen. Ook voor de grote partijen."

Of bent u voor snelle verkiezingen, omdat u voor de PvdA daarin voordeel ziet, namelijk een goed verkiezingsresultaat?

"In alle peilingen staan we op verlies. Dat heeft echt niet meegespeeld."

Het kabinet wil dat de Kamer donderdag debatteert over het pakket aan bezuinigingen en maatregelen zoals dat in het Catshuis op tafel lag. De Kamer mag het amenderen en dan gaat het naar Brussel voor goedkeuring, is de bedoeling. Ziet u daar wat in?

"Ik ga dat pakket eerst bestuderen. Ik heb alleen de cijfers van het Centraal Planbureau gezien en die zien er voor de lagere en middeninkomens niet best uit, terwijl de hogere inkomens er gunstig uitkomen. Dat valt voor ons niet te amenderen. Twee weken geleden zijn wij met eigen voorstellen gekomen. Dat is ons amendement."

Wat is voor u onaanvaardbaar in de kabinetsvoorstellen?

"Laten we het eerst hebben over wat in het bestaande regeerakkoord zit. De bezuinigingen op het passend onderwijs, de sociale werkplaatsen, de verhoging van de griffierechten en de eigen bijdragen in de ggz. En de desastreuze koopkrachtontwikkeling.

Ik kijk uit naar het debat over de regeringsmaatregelen. Als andere partijen proberen de pensioenplannen onderuit te halen dan zullen wij daarin meestemmen. Het pensioen-akkoord dat wij hebben gesteund - de AOW-leeftijd in 2020 omhoog naar 66 jaar - was één van de weinige maatregelen die Nederland klaar maakte voor de toekomst.

Het nieuwste plan van de regering - verhoging naar 66 jaar in 2015 - leidt tot verlies. Want bij die verhoging blijft het. Er wordt geen rekening gehouden met de stijgende levensverwachting, zoals in het oorspronkelijke pensioenakkoord wel het geval was."

Brussel verwacht dat Nederland rond 30 april met een pakket aan maatregelen komt waardoor het begrotingstekort in 2013 beneden de drie procent komt.

"Dat is op 30 april niet mogelijk. Laat de premier het Catshuisakkoord maar opsturen met een briefje erbij dat het dat niet wordt. Ten slotte hebben ze zeven weken in het Catshuis gepraat. De premier heeft vragen daarover steeds weggelachen."

Wat vindt u van het idee van Jolande Sap van GroenLinks om een informateur te benoemen die moet kijken hoe voor een bepaald pakket aan maatregelen een Kamermeerderheid georganiseerd kan worden?

"Daar wil ik over nadenken. Maar een informateur is er om de mogelijkheden voor een nieuw kabinet te onderzoeken, niet om een begroting tot stand te brengen. Wat ons betreft krijgt het demissionaire kabinet de opdracht alles te doen wat in het belang van het land is en om een begroting op te stellen in samenwerking met de Kamer.

Wat mij betreft wordt dat een basisbegroting die dan later, na de verkiezingen, kan worden opgeplust tot een volwaardige begroting.
Ik denk aan bezuinigingen op defensie en op de overheid. En misschien aan lastenverzwaringen. Maar over meer toevoegingen maak ik me niet veel illusies."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden