Samsom: 'Na afgelopen 15 jaar is vreemdelingenbeleid VVD-PvdA verbetering'

PvdA-leider Diederik Samsom in gesprek met partijgenoten na afloop van een ledenbijeenkomst in Den Haag over het strafbaar stellen van illegaliteit. Beeld ANP
PvdA-leider Diederik Samsom in gesprek met partijgenoten na afloop van een ledenbijeenkomst in Den Haag over het strafbaar stellen van illegaliteit.Beeld ANP

Tijdens een extra ledenraad verdedigt PvdA-leider Diederik Samsom het besluit om tegen de zin van het partijcongres in vast te houden aan de strafbaarstelling van illegaliteit. Die maatregel uit het regeerakkoord ligt zeer gevoelig bij de PvdA-achterban, maar Samsom blijft staan voor de afspraken die hij met coalitiepartner VVD heeft gemaakt.

De PvdA-leider zei zondag bij de ledenraad in Utrecht dat het hele pakket afspraken met de VVD over het vreemdelingenbeleid een verbetering is ten opzichte van het beleid van de afgelopen 15 jaar. Dat is volgens hem sluipenderwijs, stukje voor stukje, steeds harder en strenger geworden en meer gericht op uitzetting.

De afspraken met de VVD leiden er volgens Samsom toe dat het asielbeleid humaner en rechtvaardiger wordt. Zo wordt de vreemdelingendetentie verzacht en wordt het 'buitenschuldcriterium' uitgebreid. Dat geldt voor asielzoekers die op zich wel terug zouden willen naar hun land van herkomst, maar dat niet kunnen omdat het land ze bijvoorbeeld niet terug wil nemen.

In Utrecht legt Samsom zondagmiddag nogmaals verantwoording af over de gang van zaken bij het congres eind april. Daar schaarde een meerderheid van de congresgangers zich achter een voorstel van Sander Terphuis, een voormalige Iraanse vluchteling, om illegaliteit niet strafbaar te stellen.

Samsom legde die oproep naast zich neer, omdat hij niet wilde terugkomen op afspraken met de VVD die zijn vastgelegd in het regeerakkoord. Sindsdien is het onrustig binnen de PvdA en legde Samsom al in Eindhoven, Groningen en Den Haag uit waarom hij vindt dat hij de wens van het congres niet kan uitvoeren.

De ledenraad in Utrecht is hier vanaf 13.30 uur live te volgen.

Net zo min als het partijcongres, het hoogste orgaan binnen de partij, kan de politieke ledenraad de fracties in Eerste of Tweede Kamer tot iets dwingen. Wel kan hij 'zwaarwegende adviezen' geven.

Mocht de ledenraad in navolging van het partijcongres twee weken geleden in meerderheid vinden dat Samsom toch weer met de VVD moet gaan onderhandelen, dan kan hij dat advies naast zich neerleggen. Zoals hij ook deed met de bijna unanieme oproep van het congres.

Uit een onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag onder 1000 leden blijkt dat de meeste PvdA-leden (71 procent) het voortbestaan van het huidige kabinet - zeker in deze tijd van crisis - belangrijker vinden dan het intrekken van een wetsvoorstel dat illegaliteit strafbaar stelt.

Ook vindt 63 procent dat de partij zich moet houden aan de eerder gemaakte afspraken uit het regeerakkoord.
Verder krijgt PvdA-leider Diederik Samsom, ondanks kritiek, nog veel steun bij de leden: 90 procent heeft vertrouwen in hem. Twee derde (66 procent) vindt dat hij de discussie met zijn achterban de afgelopen weken goed heeft aangepakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden