Samsom moet PvdA-fractie op één lijn zien te krijgen

Nieuwe partijleider belooft krachtige oppositie tegen 'ronduit onfatsoenlijk' regeringsbeleid

Met Diederik Samsom heeft de PvdA gekozen voor een partijleider met een duidelijk links profiel. Zo wil hij een blok vormen met GroenLinks en de SP. Maar tijdens een campagne iets roepen is één ding. Opereren als partij- en fractieleider een tweede. Samsom zal ervoor moeten zorgen dat hij de fractie op één lijn krijgt. Samenwerken met de SP ligt gevoelig daar, zoals bekend.

Samsom is in één stemronde met een absolute meerderheid van 54 procent van de stemmen tot partijleider gekozen, maakte partijvoorzitter Hans Spekman gisteren bekend in Amsterdam in de Rode Hoed. Zijn grootste rivaal Ronald Plasterk haalde 31,6 procent, Nebahat Albayrak 8,2, Martijn van Dam 3,9 en Lutz Jacobi 2,3 procent. Van de 54.000 leden bracht 68,6 procent zijn stem uit, een record.

Vandaag zal het partijcongres Samsom in Rotterdam formeel aanwijzen als partijleider. Volgende week dinsdag roept de fractie, zoals vooraf afgesproken, de winnaar van de verkiezingen uit tot fractieleider. Samsom volgt Job Cohen op die na felle kritiek vanuit de fractie op zijn functioneren opstapte. De vier verliezers hebben beloofd zich loyaal achter de nieuwe partijleider te scharen. "Het is een heldere uitslag. Ik heb er volledig vrede mee dat het op een goede manier is gegaan", aldus nummer twee Plasterk.

Een strijdbare Samsom beloofde dat hij krachtig oppositie zal voeren tegen 'het onverstandige en soms ronduit onfatsoenlijke beleid' van het kabinet-Rutte. In verband met nieuwe miljardenbezuinigingen voorspelde hij nieuw 'korte termijn hak- en breekwerk in essentiële voorzieningen en in de koopkracht van de lagere en middeninkomens'. Daar zal hij als oppositieleider 'heldere alternatieven' tegenover zetten.

Samsom ziet het als zijn eerste taak de PvdA weer groot en sterk te maken. Eerste voorwaarde daarvoor is dat hij de huidige fractie op één lijn krijgt en houdt. Niet iedereen daar is gediend van geflirt met de SP. Over beleid en koers en de verhouding tot andere partijen zal in de fractie nog uitvoerig worden gediscussieerd, viel gisteren te beluisteren. Brengt Samsom dat er goed van af en blijkt vervolgens ook nog dat de partij onder zijn leiding weer groeit dan kan hij in de aanloop naar de volgende verkiezingen de strijd om het partijleiderschap met enig vertrouwen tegemoet zien. Immers, het hele circus van de afgelopen week gaat dan op herhaling. Samsom zal zich dan opnieuw opwerpen als kandidaat, beloofde hij gisteren. Wellicht moet hij het opnemen tegen de populaire Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher.

NEDERLAND 7

De energievoorraad van Diederik Samsom raakt nooit op

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden