Samsom: liever compromis dan langs de kant

null Beeld

Het 'onvervalste linkse geluid" van de PvdA zal de komende tijd meer te horen zijn, zei Diederik Samsom zaterdag tijdens een politieke ledenraad van de PvdA in Eindhoven. Maar hij benadrukte dat hij liever compromissen sluit dan langs de kant blijft staan.

'Deze keuze tussen vanaf de zijlijn de idealen oppoetsen of op het veld samen met anderen idealen weten waar te maken, dan kies ik zonder meer voor het laatste", aldus Samsom die een dag eerder zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap officieel had aangekondigd.

Hij zei verder dat de 'grootste opdracht" is om tegenwicht te bieden aan de 'verdelers" van de PVV en DENK. Hij noemde de PVV 'xenofobe haatzaaiers". Nederland is een land waar iedereen bijhoort, voegde hij eraan toe. 'Een verbonden Nederland is ons hoogste ideaal."

Ambitie
Na vier jaar VVD en PvdA aan de macht gaat het volgens hem weer beter met het land. Maar de komende jaren moet er een sprong worden gemaakt. 'De ambitie moet omhoog." Er moet meer geïnvesteerd moet worden, de economie moet duurzaam en er moet minder marktwerking in de zorg komen, zei hij.

De ledenraad stemde voor afschaffing van het eigen risico in de zorg. Samsom liet eerder weten voor verlaging van het eigen risico te zijn.

Verantwoording
Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft het kabinet een 'enorme prestatie" geleverd. 'We hebben wat bereikt, daar kunnen we trots op zijn." Dijsselbloem steunt Samsom in de strijd om het lijsttrekkerschap.

Samsoms kandidaatstelling was 'geen vanzelfsprekendheid". Hij verklaarde na afloop verantwoording te willen afleggen voor het beleid van de afgelopen vier jaar. Hij zei in die tijd nooit te hebben gedacht aan stoppen.

Vicepremier Lodewijk Asscher denkt nog steeds na of hij zich gaat kandideren. 'Veel respect voor wat Diederik Samsom heeft gedaan de afgelopen tijd, goed dat hij zich kandideert", zei hij. Tot 24 oktober kunnen zich kandidaten meldden bij de PvdA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden