Opinie

Samsom heeft de VVD een kopje kleiner gemaakt

PvdA-leider Diederik Samsom (links) in gesprek met Wouke van Scherrenburg tijdens de President's Night in de Melkweg, dinsdagavond Beeld ANP
PvdA-leider Diederik Samsom (links) in gesprek met Wouke van Scherrenburg tijdens de President's Night in de Melkweg, dinsdagavondBeeld ANP

Als liberaal in hart en nieren raakt het mij enorm hoe in het regeerakkoord de aap uit de mouw is gekomen: er komt een fiscalisering van het zorgsysteem. De onderhandelaars Rutte en Blok hebben namens de VVD meer nagelaten dan voor elkaar gebracht.

Het blijkt dat je beter op de PvdA had kunnen stemmen. Immers, dan was de PvdA als grootste 'veroordeeld' om met de VVD te regeren en had de VVD nóóit ingestemd met maatregelen die de liberale principes in het hart raken.

Nog verontrustender is het dat de VVD-onderhandelaars zich zo door de slimme PvdA'er Samsom in de luren hebben laten leggen. Het is de PvdA gelukt via de zorg een nivellering in Nederland tot stand te brengen die in ideologische zin zijn weerga niet kent, zonder dat die te maken heeft met een adequaat beleid voor de zorg. De andere nadelige gevolgen van denivellering (minder werkgelegenheid, minder economische groei) worden met een irritante luchtigheid genegeerd.

Diederik Samsom heeft de VVD een kop(je) in de toekomst kleiner gemaakt. Vanuit de PvdA gezien een briljante strategische overwinning.

Ik zie maar vier alternatieven. Eén: Rutte en Blok houden voet bij stuk en jagen de middenklasse in de financiële problemen, terwijl de werkgelegenheid afneemt en de zorgkosten stijgen. Twee: Rutte en Blok gaan aan het regeerakkoord morrelen om pijngevallen op te lossen. De significante nadelen als onder punt één genoemd blijven echter bestaan. Drie: Rutte en Blok geven eerlijk toe dat zij zich hebben vergaloppeerd. Vier: Rutte en Blok worden door de ledenvergadering van de VVD afgezet.

Laten de VVD-fractie en de VVD-ministers toch zorgen dat de nieuwe zorgpremie er niet komt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden