Samsom: Geen gesloten samenleving

Partijleider PvdA: Crisis is niet ontstaan door gebrek aan ruimte, maar door gebrek aan vertrouwen

Twee parlementariërs van Turkse komaf, Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, verlaten de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, omdat ze het niet eens zijn met het integratiebeleid van de fractie en van de eigen PvdA-minister Lodewijk Asscher.

Na Myrthe Hilkens en Desirée Bonis staat de teller nu op vier vertrokken PvdA-Kamerleden. Hilkens verweet u bij 'Pauw' de fractie een kadaverdiscipline op te leggen.

Diederik Samsom: "Nee, dit is echt een ander geval. Myrthe en Desirée konden hun draai niet vinden in de fractie. Zij hadden niet een andere agenda dan de PvdA, maar de manier van politiek bedrijven beviel hen niet. Dit is een veel inhoudelijker scheuring.

"Tunahan en Selcuk waren geharde Kamerleden. Hier gaat het over een van de kernthema's die de politiek op dit moment beheerst, namelijk integratie.

"Hoe ga je met verschillende groepen in de samenleving om? Hoe bevorder je de gematigde krachten, hoe verklein je de extremen? Op dit thema heeft de PvdA een traditie van heftig debat en van een ongelooflijke ruimte voor een veelheid aan opvattingen. Dat heeft te maken met de gevarieerde samenstelling van de partij. Maar er is ook een cruciale lijn in het geding die de sociaal-democratie bewaakt: vrijheid, tolerantie, emancipatie, gelijke rechten, iedereen laten meedoen, tegen uitsluiting en verdeeldheid.

"Deze kwestie speelt al sinds het begin van deze kabinetsperiode. Tot nu toe hebben we de twee collega's mee weten te nemen. In tegenstelling tot de suggestie van kadaverdiscipline is er nog steeds een enorme ruimte voor eigen opvattingen. Maar beide Kamerleden kiezen echt voor een andere lijn. Zij hebben een conservatieve benadering van het integratievraagstuk, geen progressieve."

Meer de lijn van de PvdA van vroeger? De multiculturele samenleving met behoud van eigen cultuur en taal?

"Waar het om gaat is dat zij de lijn van Milli Görüs kritiekloos willen volgen. Behoud van eigen taal en cultuur vinden wij best, maar zonder zuilen. Wij hebben altijd gestreden tegen de zuilen. Sinds de oprichting van de partij al. Dat was de doorbraak na de oorlog. Dat geldt ook voor nieuwe zuilen die ontstaan in allochtone gemeenschappen. Ook daar hebben we altijd tegen gevochten, inclusief Marcouch, Aboutaleb, Wij willen geen gesloten parallelle samenleving. Dat staat emancipatie en vooruitgang in de weg."

Gistermiddag zei u nog dat in de media de zaak te zwaar was aangezet. We komen er wel uit, zei u.

"Dat deed ik om de zaak te deëscaleren. Ik wilde het einde niet dichterbij brengen. Maar in het gesprek daarna bleek dat er niet zozeer een gebrek aan ruimte werd gevoeld, maar een gebrek aan vertrouwen. Er was geen bereidheid van hun kant vertrouwen uit te spreken in de fractie".

Een van deze Kamerleden heeft destijds geprotesteerd toen een Turkse baby werd ondergebracht bij een lesbisch gezin. Dat spoort totaal niet met de waarden die de PvdA uitdraagt.

"Ja. Dat was een van die momenten de afgelopen twee jaar waarbij we fel hebben gediscussieerd over de ruimte die er is voor dat type opvattingen. Uiteindelijk hebben zij toen ook in dat dossier concessies willen doen. Dat was hangen en wurgen zeg ik erbij. De onomwonden felicitaties van deze fractiegenoten aan Erdogan als nieuwe president van Turkije, ook dat riep vraagtekens op binnen de fractie. Telkens schuurde het dan weer."

Iedereen zegt: dit is weer een nieuwe klap voor de PvdA. Maar misschien weten de kiezers het wel te waarderen dat u heeft laten zien dat de PvdA pal staat voor bepaalde waarden?

"Dat breng ik liever op een andere manier tot uitdrukking dan zo. De partij heeft geen belang bij vertrekkende Kamerleden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden