Update

Samsom en Zijlstra zijn het eens: volgend jaar 6 miljard euro extra bezuinigen

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (L) en PvdA-leider Diederik Samsom.Beeld ANP

De coalitie wil volgend jaar 6 miljard euro extra bezuinigen. Dat lieten de fractievoorzitters van PvdA en VVD, Diederik Samsom en Halbe Zijlstra, donderdag weten. Minister Dijsselbloem (Financiën) herhaalde in de Kamer dat het kabinet pas in augustus een besluit neemt.

VVD en PvdA zullen zich houden aan het regeerakkoord, waarin verwezen wordt naar de Europese begrotingsregels. En die regels worden uitgelegd door eurocommissaris Ollie Rehn, zei Samsom. Rehn gaf Nederland eerder de opdracht om 6 miljard euro te bezuinigen, oftewel 1 procent van het bruto binnenlands product.

VVD'er Zijlstra deelt die mening. Hij voegde er wel aan toe dat het bezuinigingsbedrag kan stijgen als de Europese Commissie tot de conclusie komt dat Nederland onvoldoende heeft gedaan om zijn financiën te saneren. Ook onderstreept hij dat het bij de bezuinigingen om structurele maatregelen moet gaan en niet om bijvoorbeeld het inzetten van meevallers.

De 4,3 miljard aan bezuinigingen en lastenverzwaringen waarover VVD en PvdA het in het voorjaar al eens werden, maar die door het sociaal akkoord tijdelijk in de ijskast verdwenen, kunnen wat Zijlstra betreft grotendeels blijven staan. Er dient dus nog zo'n 1,7 miljard gevonden te worden.

Incidentele meevallers
In een debat met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) verwees ook VVD-Kamerlid Mark Harbers naar de aanbevelingen van Rehn, die 6 miljard aan bezuinigingen eist. 'Dat is heel erg helder', aldus Harbers. Maar dat kan niet met incidentele meevallers, het moet wel op 'een degelijke en solide manier', zei hij.

Dijsselbloem meldde in het debat ook dat het advies van de Europese Commissie helder is, namelijk 6 miljard euro extra bezuinigen. De minister zei ook dat het kabinet ervoor kan kiezen hiervan af te wijken. De beslissing is eerst aan het kabinet, daarna aan de Kamer en wordt in augustus genomen, aldus Dijsselbloem. De minister zei ook dat extra bezuinigingen er niet toe zullen leiden dat het sociaal akkoord wordt opgeblazen. Dat is met de sociale partners zo afgesproken, aldus Dijsselbloem.

Vrijdagochtend komt het Centraal Planbureau (CPB) met nieuwe economische ramingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden