Samsom eist 250 miljoen voor zorg

null Beeld ANP
Beeld ANP

PvdA-leider Diederik Samsom wil dat het kabinet 200 tot 250 miljoen euro extra uittrekt voor een soepele overheveling van de langdurige zorg naar de gemeenten. Het geld is bedoeld als garantie dat mensen straks echt de zorg krijgen die ze nodig hebben, als vanaf 1 januari 2015 de lokale overheden daarvoor verantwoordelijk worden.

Wilfried van der Bles en Lex Oomkes

Samsom kondigt dit vandaag aan in een interview met Trouw. Hij pleit ervoor dat het kabinet de zorgplannen bijstelt. Zo moeten mensen die nu in de AWBZ recht hebben op begeleiding en dagbesteding dat recht komend jaar behouden.

Mensen met een indicatie voor een zorgzwaartepakket 4 (dat zijn ouderen die veel zorg nodig hebben) moeten de garantie krijgen dat er voor hen plaats is in een verzorgingshuis, als ze het thuis echt niet meer redden. Volgens de huidige plannen van staatssecretaris Martin van Rijn moet een deel van deze mensen vanaf 2016 thuis kunnen blijven wonen.

Ook wil de PvdA-leider dat er bij de gemeenten een extra reservering komt voor huishoudelijke hulp, zodat mensen niet tussen wal en schip vallen als gevolg van de bezuinigingen. Thuiszorgorganisaties moeten verplicht worden met elkaar samen te werken en elkaars personeel over te nemen, om gedwongen ontslagen te voorkomen.

Samsom vindt dat minister Lodewijk Asscher van sociale zaken samen met Van Rijn nu heel snel werk moeten maken van omscholing van huishoudelijke hulpen, zodat ze ook aan de slag kunnen in de dagbesteding voor ouderen. Deze week werd bekend dat Asscher voor dat doel een potje heeft van honderd miljoen euro.

Uit zijn ervaringen tijdens de verkiezingscampagne heeft Samsom de conclusie getrokken dat veel mensen bang en onzeker zijn geworden of ze straks nog wel kunnen rekenen op zorg, als de gemeenten daarvoor verantwoordelijk worden.

"Ik constateer dat het kabinet en wij er niet in zijn geslaagd die onzekerheid weg te nemen. Het doel spreekt aan, maar de mensen zien niet dat het goed komt. Er is door het kabinet geen aansprekende schets gegeven van de toekomstige situatie", aldus Samsom.

Die onzekerheid onder de kiezers ziet hij als een belangrijke oorzaak van de enorme verkiezingsnederlaag voor zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA-leider had niet voorzien dat de nederlaag zo zwaar zou uitpakken. "Ik werd verrast door de mate, niet door de richting van de uitslag", zegt hij in het interview.

Volgens Samson kunnen de 250 miljoen euro worden betaald uit meevallers in de zorg. In de curatieve zorg (ziekenhuis, specialisten) zijn die meevallers te verwachten. Blijven die uit, dan zal minister Jeroen Dijsselbloem van financiën volgens de PvdA-leider het geld elders moeten weghalen.

De PvdA staat niet alleen in haar pleidooi voor extra geld voor de langdurige zorg. ChristenUnie en SGP pleitten daar deze week ook al voor. Zo wil de ChristenUnie 200 miljoen extra voor dagbesteding en 60 miljoen extra voor de jeugdzorg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden