Samsom: bezuinigingspakket komt mogelijk terug

PvdA-leider Diederik Samsom Beeld anp

Als de economie niet aantrekt en het geraamde begrotingstekort voor 2014 niet daalt onder de 3 procent, 'herleeft' het opgeschorte bezuinigingspakket van ruim 4 miljard euro geheel of gedeeltelijk. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat woensdag in het Kamerdebat over het sociaal akkoord.

Het kabinet stelde begin maart een pakket bezuinigingen op dat het begrotingstekort in 2014 weer onder de 3 procent moet brengen. Dat pakket staat als gevolg van afspraken met werkgevers en werknemers voorlopig in de ijskast.

Maar Samsom is bereid om, zoals Arie Slob (ChristenUnie) voorstelde, al op korte termijn met andere fracties te gaan praten over mogelijke bezuinigingen voor 2014. Samsom is benieuwd wat het kabinet ervan vindt, 'want het is hun afspraak'.

Samsom zei de afspraak om jong gehandicapten te gaan herkeuren, iets waar de PvdA eerder tegen was, te accepteren. Het quotum van arbeidsgehandicapten is voorlopig van tafel, maar hangt nog als een 'zwaard van Damocles' boven de werkgevers. Als werkgevers in 2016 niet hebben gezorgd voor 100.000 banen voor arbeidsgehandicapten, komt het quotum er alsnog, zei Samsom.

Hij houdt er ook rekening mee dat de vrijwillige nullijn voor werknemers in de zorg terugkomt, mits dat banen redt in de zorg. Het kabinet onderhandelt op dit moment met onder meer FNV-bond Abvakabo over een zorgakkoord. Abvakabo wil voor zaterdag een oplossing voor de dreigende 100.000 ontslagen in de zorg.

Samsom wees erop dat de vrijwillige nullijn in het bezuinigingspakket van afgelopen maart stond als een besparing van 1 miljard euro. Hij riep andere Kamerleden op nog even geduld te hebben. Samsom hoopt op een snel zorgakkoord, zodat Kamer en kabinet er volgende week over kunnen debatteren, nog voor het kabinet de begroting voor 2014 op hoofdlijnen naar Brussel stuurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden