Samsom betrouwbaarder dan Rutte, volgens deelnemers Kieskompas

Diederik Samsom (PvdA) en Mark Rutte (VVD) na afloop van het NOS Radio 1 Lijsttrekkersdebat. Beeld anp
Diederik Samsom (PvdA) en Mark Rutte (VVD) na afloop van het NOS Radio 1 Lijsttrekkersdebat.Beeld anp

De tweestrijd Rutte-Roemer is definitief opengebroken. PvdA-leider Diederik Samsom meldt zich steeds nadrukkelijker als premierkandidaat. Uit de gegevens van Kieskompas blijkt dat Samsom sinds zijn sterke optredens in de debatten inmiddels betere rapportcijfers kan overleggen dan zijn rivalen: Samsom wordt betrouwbaarder geacht en scoort ook beter op de vraag of hij gewone mensen begrijpt.

Kieskompas vraagt respondenten aan te geven welke lijsttrekker zij het meest betrouwbaar vinden. Als we deze gegevens door de tijd heen bekijken komt een opmerkelijk patroon naar voren. Tot 26 augustus worden Rutte en Roemer als meest betrouwbare lijsttrekkers genoemd.

Tussen de 15 en 20% van de respondenten van Kieskompas geeft aan de SP-voorman en de VVD-premier het meest te vertrouwen. Vanaf 25 augustus, en met name na het premiersdebat van 26 augustus, stijgt het vertrouwen in Samsom enorm. Ook na 30 augustus, de dag van het debat bij Knevel & Van den Brink, krijgt het vertrouwen in de PvdA-lijsttrekker een boost.

Eerder vandaag bleek ook uit een peiling van Ipsos Synovate al dat Samsom bezig is aan een inhaalslag bij de vraag naar zijn geschiktheid als premier.

null Beeld

Naast de vertrouwensvraag kijkt Kieskompas ook naar de perceptie van respondenten over het begrip van de lijsttrekkers. Dit wordt gemeten door deelnemers te vragen in hoeverre zij denken dat partijleiders mensen als zij begrijpen, door dat aan te geven op een schaal van 0 (weinig begrip) tot 10 (veel begrip).

Opvallend genoeg blijkt dat Roemer niet hoog scoort; respondenten van Kieskompas geven aan dat zowel Rutte als Samsom mensen beter begrijpt. Na 30 augustus gaan de scores van Rutte en Roemer echter wel weer gelijk op. Samsom scoort, al vanaf 21 augustus, het hoogst. Zijn gemiddelde 'begripscijfer' ligt een stuk hoger dan dat van Rutte en Roemer.

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden